IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите са против смекчаване на санкциите при липса на ГО

Контролът може да се допълни чрез използване на системата на „БГ тол“, категорични са от АБЗ

17:44 | 22.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Застрахователите се противопоставиха на плановете за намаляване на санкциите при шофиране на автомобили без задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

В обявения за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за движение по пътищата е предвидено да отпаднат мерките, които регламентират временното отнемане на шофьорската книжка на водач без застраховка

"Гражданска отговорност" и временно спиране от движение на транспортното средство по същия повод – до момента на нейното сключване. 

„Понижаването на степента на контрол и санкции по отношение на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите би имало сериозни негативни последици по отношение на обхвата и съответно нивото на защита на обществения и индивидуален интерес“, пише в становище на  Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), публикувано днес. Според организацията не може мотивът за такава промяна да е намаляване на административната тежест, защото на практика в много по-висока степен се застрашава общественият интерес.

Чрез системата на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите  се подсигурява бързото и пълноценно обезщетяване на вредите от ПТП, нанесени на невинно-пострадали лица, съответно се защитава както индивидуалния, така и обществения интерес.  А ефективното функциониране на системата е в пряка зависимост от обхвата на застраховката по отношение на всички пътни превозни средства, за които тя се явява задължителна, уточняват от АБЗ.

Намаляването на обхвата може да има тежки дългосрочни последици за обществото и за институциите, особено с оглед на трайно високия брой на ПТП в страната. България е между страните с най-тежък пътен травматизъм и с най-много жертви на пътя в рамките на ЕС. Това обуславя огромни подлежащи на обезщетяване вреди, като в резултат засилва необходимостта от още по-съществени, ефективни и интензивни механизми за контрол по отношение на обхвата на задължителната полица.

Използването на съвременните технологични решения предлага допълнителни възможности в тази насока. В тази връзка АБЗ счита, че  особено ефективен контрол за наличието на сключена застраховка ГОА може да се постигне чрез използването на системата на „БГ тол“. Според асоциацията подобен подход може да се реализира след съответните нормативни промени и техническа адаптация на системата на „БГ тол“ за изпълнение на допълнителни контролни функции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още