Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Застрахователният пазар запазва стабилност през първото полугодие

Отчита се лек ръст на премийния приход от 0,65% на годишна база, като размерът му достига 1,220 млрд. лв.

Застрахователният пазар запазва стабилност през първото полугодие

Снимка: Bloomberg

Въпреки цялостната икономическата стагнация вследствие на COVID пандемията пазарът на общото застраховане остава стабилен. Това посочват в коментар на данните за пазара през първото шестмесечие на 2020 г. от Асоциация на българските застрахователи.

Отчита се, макар и малък, ръст на премийния приход от 0,65% на годишна база, като размерът му достига 1,220 млрд. лв. 

Припомняме, че застрахователите изпратиха първото тримесечие на годината с 4,2% ръст на приходите спрямо същия период на миналата година.

За полугодието стабилни остават резултатите при най-масовите автомобилни застраховки. По линия на „Гражданска отговорност“ на автомобилистите се отчита слабо нарастване на премийния приход от 1,26% спрямо същия период на 2019 г. след спад през април и май. Намалението на премийния приход по Каско от около 1% на годишна база може да се определи като незначително, като се има предвид нивото на икономическа активност в страната, смятат от асоциацията.

Още по темата

Имуществените застраховки бележат пореден ръст. По линия на застраховки „Пожар и природни бедствия“ нарастването на премийния приход на годишна база е 18,75%, а по „Щети на имущество“ - 4,73% . Повишение има и при застраховки „Кредити“ (+13,69%).

Очаквано продължава спадът по линии на бизнес, свързани с някои видове транспорт и пътуване. Например спадът на премийния приход по застраховка „Помощ при пътуване“ е 45%, а по линия „Зелена карта“ за м. юни 2020 дори се отчита нулев премиен приход или 100% спад, което е лесно обяснимо с ограниченията за пътуване в резултат на COVID-19. Изплатените обезщетения в общото застраховане са в размер на 499 млн. лв., като се регистрира намаление от 0,48% на размера им на годишна база.

За разлика от общото застраховане, в животозастраховането продължава тенденцията на спад на премийния приход и увеличение на изплатените обезщетения спрямо 2019 г.  Според застрахователните брокети това е обясним резултат  в период на стагнация и икономическа несигурност за голяма част от население. През юни 2020 премийният приход е 227 млн. лв., като намалението на годишна база е 14,34%. Същевременно размерът на изплатени обезщетения към юни 2020 г. от 87,9 млн. лв. е с 14,32% по-висок от същия период на 2019 г.

Данните общо за застрахователния пазар показват постепенен тренд към възстановяване. Премийният приход общо за пазара за юни 2020 г. е 1,447 млрд. лв., с 2,04% по-нисък от същия период за 2019 г. За сравнение, намалението на премийния приход на годишна база за април е 2,58%, а за май - 3,48%. Общият размер на изплатените обезщетения достига 587 млн. лв., като нарастването на годишна база е 1,49%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Анализ: 37% спад на заболеваемостта у нас ще добави 9% към БВП след 20 г.