Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Застрахователните брокери подкрепят самостоятелното издържане на КФН

Според застрахователите един от инструментите за повишаване на качеството и обема на надзорната дейност е увеличаване на бюджета на КФН

Застрахователните брокери подкрепят самостоятелното издържане на КФН

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) напълно подкрепя възприемането на подход за самостоятелно издържане на Комисията за финансов надзор (КФН) без субсидия от държавния бюджет. Това се посочва в официално становище на Асоциацията по повод внесения от регулатора в Народното събрание законопроект за изменение на Закон за КФН, свързан с осигуряването на бюджетна самостоятелност на надзорния орган.

Сред мотивите за подкрепата на законопроекта, Асоциацията посочва, че през последните години застрахователните брокери страдат от нелоялна конкуренция, изразяваща се в продажба на застраховки от физически лица и фирми, неразполагащи с нужния лиценз или сертификат, организиране в интернет пространството на нерегламентирани аукциони или „борси за застраховки”, които не са регламентирана форма на застрахователно посредничество и неспазване на заложените в Кодекса на застраховане правила и норми за издаване на полици, отчитане на средства и поддържане на професионално ниво на квалификация от страна на лицензирани застрахователни брокери и застрахователни агенти.

Според Асоциацията това води до неравнопоставеност в сектора и рушене на имиджа на застрахователния посредник.

Застрахователите изтъкват още слабия контрол на посредниците в малките населени места, което води до неравнопоставеност между брокерите, опериращи в големите градове и тези в малките населени места. 

Още по темата

Освен нелоялната конкуренция предстоят значителни изменения на Кодекса за застраховане, свързани с Директивата за застрахователно посредничество (IDD), касаещи разширяване на кръга на поднадзорните лица и оценка и сертифициране на професионалните познания на служителите на всички разпространители на застрахователните продукти.

От Асоциацията посочват, че описаните по-горе проблеми са обсъждани нееднократно с ръководството на КФН. „За съжаление, експертите назначени в управление "Застрахователен надзор",  са твърде недостатъчни за осъществяване на необходимия надзор. Налице е текучество в управлението, свързано с ниските нива на трудови възнаграждения, което още повече влошава качеството на надзорната дейност. Освен това, Комисията не разполага с нужното материално обезпечаване (автомобили, хардуер и други материали), което прави работата ниско ефективна, а понякога и невъзможна“, казват от БАЗБ.

Според застрахователите един от инструментите за повишаване на качеството и обема на надзорната дейност е увеличаване на бюджета на КФН. „Ние считаме, че възприетия подход за самофинансиране на Комисията е правилен и ще доведе до желания от нас надзор на дейността на застрахователните посредници“, обясняват от Асоциацията. 

За да получат по-добър контрол, застрахователите са готови да плащат доста по-големи такси. Например, за издаване на лиценз и разрешение за извършване на дейност по Кодекса на застраховането, досега е събирана такса – от застраховател, включително негов клон – 45 хил. лв. + 3 хил. лв. за всеки вид застраховка, като се предлага таксата да скочи на 135 хил. лв. + 10 хил. лв. за всеки клас застраховка.

КФН предлага повишаване на таксите, които събира и от останалите поднадзорните й лица – пенсионни дружества, борсови посредници и др. В същото време Комисията изпълнява ангажимента си да стимулира капиталовия пазар и предлага да освободи предприятията от такси за потвърждаване на проспекти в срок от три години, считано от януари 2018 г. Промените ще бъдат въведени, ако законопроектът бъде приет от депутатите в Народното събрание. 

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 5 месеца
То е ясно, че ТАЗИ асоциация на застраховатлените брокери, в КОЯТО членуват само ГОЛЕМИ брокери, иска такива такси, които ще накарат МАЛКИТЕ брокери да НЕ съществуват! Сметнете 400 брокера х 1500 лв. = 600 000, След увеличението ще останат най-много 200 брокера х 5000 лв. = 1 000 000 лв. Разликата е 400 000 лв. Не вярвате,че КФН е останала на тези 400 000 лв ( като знаем какви бонуси си раздаваха). Загубата за държавата ще се изрази в 200 закрити брокера по 5 човека средно във всеки = 1 000 човека без работа, осигуровки и т.н. , 200 фалирали брокера, които няма да плащат данъци и по-малка конкуренция. И не ми излизайте с номера за квалификацията...примерите са разнообразни в тази насока!

Още от Икономика и политика
ИПИ: Новият регламент за защита на личните данни – за цената и възможностите