IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховката "Гражданска отговорност" няма да поскъпне, твърдят брокери

Компаниите вече са намалили цените с 5-6%, каза Кольо Делев от Асоциацията на застрахователните брокери

14:04 | 07.01.16 г. 3
Застраховката "Гражданска отговорност" няма да поскъпне, твърдят брокери

Застраховката "Гражданска отговорност" няма да поскъпне, дори вече поевтинява. Това каза Кольо Делев от Асоциацията на застрахователните брокери, собственик на най-големия брокер, пред БНР.

Припомняме, че застрахователният експерт Борислав Богоев прогнозира поскъпване на полицата с около 10% заради промените в Кодекса по застраховане.

Делев посочи, че още на 23 декември двете най-големи застрахователни компании, продавачи на тази застраховка, са намалили цените с 5-6%. Според него е нормално цената да падне, тъй като сега търсенето е голямо. „Ние сме в период, в който се сключват най-много застраховки. Конкуренцията е огромна между застрахователите и това е чисто пазарно”, обясни брокерът.

През последните четири години средно годишно цената на застраховката на лек автомобил пада с между 3 и 5%. Включването на сертификата "зелена карта" за пътуване в страни извън ЕС в застраховката не дава право на търговците да искат допълнителни премии за това, допълни той.

Делев обърна внимание, че цената на застраховката "Гражданска отговорност" по принцип се влияе от чисто пазарни фактори и конкуренцията между компаниите сваля цената през годините.

По думите на Делев застрахователните брокери нямат никакви проблеми с организацията на работата си. Той каза това в коментар на изказването на Богоев, че при застрахователните брокери цари хаос заради задължението да се издават хартиени стикери и при онлайн купуване на полицата, както и заради задължителното издаване на сертификат „зелена карта” безплатно.

„Хаос при издаването на полиците не цари. Нямаме никаква идея да назначаваме допълнителен персонал или каквото и да било”, категоричен беше Делев.

Брокерът допълни, че онлайн продажбата на полицата не е новост и се практикува от години без особен интерес от страна на потребителите. По негово мнение отпадането на хартиените стикери няма да увеличи сключването на повече застраховки. Над 90% от клиентите, поръчали застраховка "Гражданска отговорност" онлайн, са избрали да предадат сумата на куриера, а не по електронен път, уточни още Делев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
divinesweet
преди 8 години
е нали точно за този кольо беше изричната забрана да се сключва застраховката в интернет. хич не им харесва вероятността да сериозен онлайн играч да им вземе бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
mitkomik
преди 8 години
Та г-н Делев , ако мога да си сключа застраховката он-лайн, не виждам никакъв смисъл да си усложнявам живота да чакам някой да ми я носи и да му давам пари на ръка. Все пак сме в 21в, Тогава ми е много любопитно дали тия 90% ще я карат както досега или просто статистиката ще стане ненужна , както посредника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mitkomik
преди 8 години
Г-н Делев нещо с поевтиняването се е объркал май , ама може и аз да греша. Но със он-лайн застраховането съвсем го няма. Идеята е не да си я поръчаме по интернет , както досега, а да я сключим там. Без да ми пращате куриери и да си разменяме хартийки. Така би трябвало всички маймунки дето сте на клона да отпаднете и да си сключваме директно застраховката със застрахователя през негов он-лайн портал. Съответно ще отпаден нуждата от посредници и една торба народ , която да обработва всичката тази хартия. Съответно това трябва да доведе до доста по-ниски разходи на застрахователя и той да намали цените. НО все пак сме в БГ. Съответно не виждам как ще се случи. Ще докарат вода от 100 кладенеца да ни обяснят ,че без стикер не може и КАТ ще искат хартиена застраховка нищо , че проверяват он-лайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още