IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягат контрола за сключването на застраховката "Злополука" за автобусите

Полица за сключената застраховка ще е сред задължителните документи при извършването на задължителния технически преглед на автобусите

15:27 | 28.04.14 г.
Затягат контрола за сключването на застраховката "Злополука" за автобусите

Застраховката „Злополука“ за пътниците ще стане задължителен документ за извършване на задължителния технически преглед на превозните средства за обществен превоз. Това предвижда проект за промяна в наредбата за техническите прегледи, публикуван в портала за обществени консултации.

В момента собствениците на автобуси задължително сключват подобна застраховка. Полицата обаче не е сред документите, които се изискват при технически преглед на превозното средство, уточняват авторите на проекта – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Другите задължителни документи, които ще показват собствениците на автобуси при извършването на задължителните технически прегледи, са полица за сключената застраховка „Гражданска отговорност“, както и платен данък върху превозното средство. При липсата на който и да е от трите документа, технически преглед няма да бъде извършван.

Предложение в законопроекта е проверката дали е платен данъкът на автобусите да става по електронен път – чрез свързването на информационната система за провеждането на прегледите за техническа изправност с базата данни за платени данъци на съответната община.

Целта на предложените промени е да се увеличи събираемостта на дължимия данък върху превозните средства, както и плащането на задължителни застраховки за превозните средства за обществено ползване, се казва още в мотивите на проекта.

Освен по отношение на застраховките, промените в наредбата засягат още и допълнителното оборудване на автобусите. За автобусите до 22 места (без мястото на шофьора) ще бъде премахнато изискването за монтиране на устройство за ограничаване на скоростта. Проучването на експертите е показало, че тази категория автобуси обикновено се произвеждат без подобни устройства. Монтирането на подобни устройства създават „необоснована допълнителна тежест за бизнеса“, коментират авторите на проекта.

Като задължителен елемент на периодичния технически преглед ще отпаднат и тоалетните (с водно или химическо измиване), които са монтирани на автобусите с право на превоз на повече от 22 места.

В по-малките автобуси (до 22 места) ще отпадне изискването за монтиране на два микрофона – на водача и за екскурзовода. Предвид размерите на тези автобуси е достатъчен само един микрофон, чрез който да се осъществява комуникацията между шофьора и пътниците.

От Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ предлагат още и в превозните средства с над 22 места да бъде монтирано устройство, което да не допуска отваряне на вратите по време на движение, но с възможност за отваряне при аварийни ситуации или когато превозното средство е спряло.

Общественото обсъждане на проекта за промени в наредбата ще продължи до 12 май, когато всички заинтересовани страни могат да дадат своето мнение на интернет страницата на портала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още