Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Затворените бизнеси да се компенсират веднага, настоява АИКБ

Васил Велев посочи три грешки в новата мярка на правителството в помощ на бизнеса за работниците в неплатен отпуск

Затворените бизнеси да се компенсират веднага, настоява АИКБ

Снимка: Francesca Volpi /Bloomberg

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев настоява затворените бизнеси да се компенсират веднага, за да не се допуска драматичен икономически срив.

„Видяхме какво се случи през второто тримесечие  в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от 8,5% на брутния вътрешен продукт. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив”, коментира Велев по Нова телевизия. И посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните предприятия - не е започнало компенсиране на загубите от април и май”, заяви още той. 

Още по темата

Велев посочи три грешки в новата мярка на правителството в помощ на бизнеса - 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск. Той призова всички работодателски организации да не стартират такава мярка

„От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена“, каза от.

„Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта“, попита Велев.

Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко”, допълни той.

Относно най-новата мярка „Запази ме”, насочена към служителите, работещи във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще започне от понеделник.

„Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има”, добави председателят на АИКБ.

Велев е на мнение, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на заетостта не е достатъчно. „ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията”, даде пример той.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Естествено ,че бюджетните няма да ги пипат. Идвт избори :)
А догодина парите откъде за бюджетните ? Данъците Х 2 или нов заем нещо такова .....

Още от Икономика и политика
Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори