IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завишават се изискванията към квалификацията на застрахователните посредници

Правителството одобри проект за промени в Кодекса за застраховането

13:14 | 03.10.18 г.
<p>
	Заседанието на Министерския съвет, 3 октомври 2018 г. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Заседанието на Министерския съвет, 3 октомври 2018 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Да бъдат въведени нови, завишени изисквания към познанията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите им - това предвижда одобрен от Министерския съвет проект за промени в Кодекса за застраховането (КЗ), съобщи пресслужбата на кабинета.

Според съобщението промените са в резултат от въвеждането на европейската Директива 2016/97 за разпространението на застрахователни продукти. Тя отменя Директива 2002/92/ЕО.

Новите изисквания са диференцирани по области на познания и спрямо категориите на предлаганите продукти.

Поставят се нови изисквания за повишаване на квалификацията на посредниците и служителите, които разпространяват застрахователни продукти - чрез професионално обучение или развитие, не по-малко от 15 часа годишно.

Повишава се минималният размер на застрахователната сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на посредниците. 

Законопроектът въвежда нова категория разпространители на застрахователни продукти - посредници, предлагащи застрахователни продукти като допълнителна дейност. Те ще бъдат регистрирани при ограничени изисквания за квалификация, които основно се свеждат до познаването на предлаганите продукти и на правилата за разглеждане на претенции и жалби.

От тези посредници ще се изискват по-ниски нива на задължителната застраховка „Професионална отговорност“.

С проекта се въвежда ново условие за регистрация на застрахователен посредник, касаещо разкриване на самоличността на лицата, които притежават повече от 10 на сто от капитала на посредника, както и на лицата, които имат тесни връзки с него. Предвидена е и възможност за подаване на заявление за регистрация като застрахователен посредник по интернет. Текстовете поставят допълнителни изисквания към пакетните продажби и към продажбите на основаващи се на застраховане инвестиционни продукти.

Въвеждат се нови правила за трансграничното застрахователно посредничество и за надзора върху него. Уредена е детайлна процедура по изпращане на уведомления между надзорните органи. Предлага се също механизъм за разпределение на правомощията между надзорните органи на държавата членка по произход и държавата членка по седалището на клона на застрахователя.

В съобщението се допълва, че промените ще създадат задължение за предоставяне на обективна информация за застрахователните продукти. Предвижда се предоставянето на стандартизиран информационен документ за продукта при общо застраховане. Предлага се доразвиване на уредбата в частта й по предоставянето на ползвателите на застрахователни услуги на информация върху траен носител, различен от хартия, включително и чрез интернет страница с изричното съгласие на конкретния ползвател.

Предлага се актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Досегашният размер от 10 млн. лв. за имуществени или неимуществени вреди при телесно увреждане или смърт се увеличава на 10,42 млн. лв. Досегашният размер от 2 млн. лв. за вреди върху имущество се увеличава на 2,1 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още