IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завършилите юристи в ЕС вече ще практикуват свободно в България

С промени в Закона за адвокатурата им се дават равни права с българските адвокати

12:16 | 24.04.12 г.
Завършилите юристи в ЕС вече ще практикуват свободно в България

Адвокатите от държавите членки на Европейския съюз (ЕС) и Швейцария ще могат свободно да упражняват тази професия и в България, без да се налага да завършват юридически факултет в страната, каквито бяха досегашните изисквания.

Това предвиждат промените в Закона за адвокатурата, внесени за одобрение от правителството в парламента.

В мотивите на законопроекта се посочва, че с приемането на поправките ще се преодолеят несъответствията между българското и европейското законодателство, заради които през 2009 г. Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България.

Еврокомисията се задейства преди близо 3 години, след като в Брюксел постъпиха няколко жалби от международни правни фирми, представяйки българското законодателство като дискриминационно.

В отговор отговорните институции измениха нормативната уредба за водене и съхраняване на регистрите от адвокатските съвети, но това не беше прието като задоволителна промяна от страна на европейските власти.

С новите текстове в Закона за адвокатурата се въвежда понятието „адвокат от Европейския съюз“.

Отпада и изискването за завършено в България юридическо образование за практикуване на професията. Дипломите на завършилите в чужбина трябва да бъдат признати по установения от образователното министерство ред. След това те ще могат да се впишат в адвокатската колегия.

Завършилите в чужбина адвокати получават и правото на свободен достъп за справки по дела, както и до копия на книжа и други сведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още