IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса иска нови отстъпки за лекарствата срещу хепатит С

Очаква се допълнителните отстъпки да намалят цената на терапиите. Проблемът с избора на най-евтиния медикамент остава

17:50 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) иска нови отстъпки за лекарствата срещу хепатит С. Това става ясно от писмо на управителя на фонда до фирмите, които произвеждат медикаментите.

Припомняме, че с нови правила Здравната каса затегна лечението на хепатит С с безинтерферонови терапии, които водят до пълното излекуване на пациентите. Вече лекарите не могат сами да решават предписването на терапията, а са длъжни да използват най-евтината.

От тази година здравният фонд плаща и трета терапия, но предписването се определя според икономическата целесъобразност, а не по медицински причини. 

Острата реакция на фирмите и лекарите срещу новите правила за безинтерфероновите терапии очевидно предизвиква касата към търсене на нови отстъпки. Здравната каса прави ново договаряне за лекарствата срещу хепатит С. Не се залага обаче промяна в режима на реимбурсация.

„Предложенията за отстъпки трябва да бъдат съобразени със следните параметри. Терапевтичните схеми за лечение следва да се групират като първи, втори и трети избор, в зависимост от разходната им ефективност за НЗОК", посочва се в писмото до фирмите.

Поставеният срок за новите предложения за отстъпки е краят на седмицата.

Очаква се допълнителните отстъпки да намалят цената на терапиите. Проблемът с избора на най-евтината терапия обаче остава. В писмото се посочва, че се запазва изискването на пациентите да се изписва най-евтиният медикамент.

Междувременно Сдружение „ХепАктив” подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу новите правила за лечение на хепатит С.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още