IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса още търси 100 млн. лв. за болниците

Поредното заседание на Надзорния съвет не намери решение как да се осигурят допълнителни пари за актуализацията на бюджета

12:37 | 28.10.13 г.
Здравната каса още търси 100 млн. лв. за болниците

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса не намери решение как да се осигурят допълнителни 100 млн. лв. за актуализацията на бюджета за тази година, стана ясно след приключилото заседание.

Днес Надзорния съвет на здравната каса трябваше отново да търси изход от ситуацията, но до конкретно решение не се стигна. Надзорът на институцията ще заседава отново тази вечер, съобщава БТА.

Миналата седмица всички членове на Надзора са били единодушни, че е необходима актуализация на бюджета за 2013 г. с допълнителни 100 милиона лева. На заседанието днес обаче представителите на държавата са гласували с "въздържал се" и така решението за актуализация не било прието.

Представителят на КНСБ в Надзорния съвет д-р Иван Кокалов напусна заседанието, по думите му "възмутен, защото държавата предлага актуализация на бюджета, а представителите на държавата в Надзорния съвет гласуват "въздържал се", поясни пред журналисти Кокалов.

„Гласувах „въздържал се”, защото трябва да видим откъде идват парите”, обясни Людмила Петкова, зам.-министър на финансите и член на НС на НЗОК.

Преди дни Надзорният съвет реши 30 млн. лв. да се осигурят от здравноосигурителни вноски, събрани над прогнозните, с които да се плати на болниците. Директорът на Националната агенция по приходите Бойко
Атанасов обаче поясни пред журналисти, че такава сума от здравни вноски не може да се осигури.

„Все още няма окончателно решение, защото трябва да се осигурят средствата за тази година, проблемът е в осигуряването им“, разясни след заседанието Людмила Петкова.

„Трябва да се предложи откъде ще се намерят тези сто милиона лева, за да се гласува“, допълни тя. Петкова каза още, че ако тези 100 млн. лв. бъдат осигурени от здравноосигурителни вноски, няма да се наложи актуализация на бюджета за тази година, но ако не са от вноски, ще се наложи актуализацията му.

Лекарите подготвят протест в средата на ноември заради орязаните пари за болниците до края на годината. Синдикалните и пациентските организации заявяват готовност да го подкрепят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още