IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса отменя ограниченията за лечение на хепатит С

НЗОК ще плати за терапиите 21 млн. лв. през тази година

15:31 | 20.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отменя ограниченията за лечение на хепатит С. Това става ясно от проекта с новите критерии за изписване на терапия, публикуван за обществено обсъждане.

Новите правила ще влязат в сила от 1 март тази година.

Отмяната на първоначално поисканите рестрикции при назначаване на лечение със скъпите терапии е заради силното обществено напрежение в последните месеци, уточняват от пресцентъра на здравния фонд. 

Припомняме, че ограниченията бяха заложени по времето на предишния министър Петър Москов и бившия подуправител на НЗОК. Върховният административен съд пък постанови да не се прилагат новите правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им.    

В новия документ е записано , че Здравната каса ще плаща три безинтерферонови терапии за лечение на хепатит С, като това ще става само по медицински критерии, а не както досега се предлагаше, на база икономически показатели като най-ниска цена.

Разширява се и кръгът от пациенти, които ще могат да се лекуват. Досега право на безинтерфероновите терапии имаха само пациенти в критично състояние. Занапред обаче ще се лекуват и хора с по-леки форми на чернодробни заболявания.

След разширяването на критериите през тази година модерна терапия ще получат 650 души, посочват от фонда. Средствата обаче, които НЗОК ще плати, ще са в същия размер като през миналата година - 21 млн. лв.

Цените на лечението са по-ниски заради конкуренцията между фирмите производители, а времето за лечение на по-леките случаи е два пъти по-кратко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още