IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса прие критериите за изписване на безплатни медикаменти за хипертония

Фондът ще задели с около 6 млн. лева повече за реимбурсацията

18:12 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на Здравната каса прие критериите за изписване на безплатни медикаменти за първична есенциална хипертония. Това съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Безплатните медикаменти трябваше да се отпускат от 1 януари 2017 година, но Касата прие критериите днес, което ще забави достъпа.

Разходът за НЗОК за стопроцентното реимбурсиране на лекарствата за хипертония е в размер на около 6 млн. лева повече за 2017 г. спрямо 2016 г., показва оценката на въздействие на промяната.

Прогнозата е базирана на 214 хил. здравноосигурени лица, обърнали се към изпълнители на медицинска помощ през първите девет месеца на 2016 г. В прогнозните разчети е заложено и очаквано завишаване на броя на пациентите - с около 2,5%, на които е оказана медицинска помощ по тази диагноза.

С близо 5,5 млн. лева ще намалеят разходите на пациентите с есенциална хипертония за медикаментите, сочат още сметките на фонда.

Мярката беше одобрена в края на миналата година. Според промените от 1 януари тази година най-евтините монопродукти за първична хипертония трябваше да са 100% реимбурсирани от НЗОК.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още