IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще стане и застраховател

НЗОК ще бъде равностоен партньор с всички останали фондове в новия здравен модел, каза Кирил Ананиев

18:21 | 20.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се лицензира като застраховател, така че да има всички условия за конкуренция с останалите фондове. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

Той отговаря на депутатско питане за вида на Националната здравноосигурителна каса и новите финансиращи субекти в националната здравна система - осигурителни фондове или застрахователни дружества в предложения нов модел на здравеопазването.

Здравната каса ще бъде равностоен партньор с всички останали фондове, обобщи Ананиев. И допълни, че при предложения нов модел е използвана практиката на почти всички европейски държави, в които има многофондово финансиране.

„Основната цел на представения модел е да дава право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува при най-добрите условия на територията на страната, пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата. Целта е да се въведе такъв модел, който да осигурява контрол върху качеството на услугите и да гарантира достъпност и финансова устойчивост“, каза Ананиев.

Министерството на здравеопазването ще определя медицинските стандарти, контрол върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция "Медицински надзор". 

Здравното министерство ще одобрява основния пакет от здравни дейности, който се съгласува със съсловните организации и се покрива от здравните вноски на българските граждани. Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска помощ, а съсловните организации ще изготвят правилата за добра медицинска практика и продължаващо обучение. 

Лечебните заведения ще формират цени за дейностите извън основния пакет, като същите ще се покриват от доброволното здравно осигуряване или чрез плащания от пациентите, допълни Ананиев. 

Не се предвижда промяна в размера на здравноосигурителната вноска, а хората следва доброволно да изберат в кой фонд да се запишат, каза още министърът.

НАП ще събира вноските на всички здравноосигурени и средствата от тях ще се разпределят ежемесечно към здравните фондове. Размерът на средствата ще е равен на броя на записаните във всеки фонд осигурени лица, умножен по средния размер на здравната вноска за всички здравноосигурени. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка се осигурява лицето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още