IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса засилва контрола върху работата на лекарите

Резултатите от лечението ще се проследяват чрез данни от интегрираната информационна система на касата

17:40 | 01.12.11 г.
Здравната каса засилва контрола върху работата на лекарите

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предвижда да въведе нов механизъм за контрол на лекарите, работещи в извънболничната и в болнична медицинска помощ, съобщиха от здравната институция.

За целта експерти ще изработят критерии за проследяване на резултатите от лечението на пациентите. Последващият контрол ще се извършва чрез данни от интегрираната информационна система на касата. С тяхна помощ ще може да се проследи какво е състоянието на пациента след неговата хоспитализация.

Смята се, че така контролната дейност на касата ще бъде значително подобрена, тъй като ще бъде систематизирана, обобщена и сравнена с информацията за подобни случаи в други болници. Ще се разпога и с данни за изхода от лечението на пациентите за няколко години назад.

По набелязаните мерки предстои да се изработят критерии, които ще бъдат обсъдени с Българския лекарски съюз и с национално представените пациентски организации.

Повод за затягането на контрола в болничната помощ станаха зачестилите случаи на лекарски грешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още