Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравната комисия остави в сила пълната забрана за пушене на закрито

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" за отпадането на забраната

Опитът на "Атака" да премахне пълната забрана за пушене в заведенията, както и на някои открити обществени места, не мина на първо четене в парламентарната комисия по здравеопазване.

Предложението на националистите в Закона за здравето предвиждаше да се върне старият режим с обособени зали за пушене на закрито. Именно той бе отменен от ГЕРБ при първия мандат на управлението на Бойко Борисов, когато бе въведена и тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Комисията по здравеопазване гласува против отмяната с 4 гласа "за", 15 "против" и 1 "въздържал се"

В мотивите си от „Атака“ посочиха, че поне 30 хиляди души са уволнени заради влизането на пълната забрана в сила и има спад в приходната част на бюджета от поне 300 милиона лева.

Здравното министерство, както и съсловните организации, се изказаха против отмяната на пълната забрана за пушене на закрито.

Според заместник-здравния министър д-р Ваньо Шарков опазването на здравето на нацията е основен приоритет на правителството, а забраната, от една страна, предпазва здравето на непушачите, а от друга, и пушачите пушат по-малко.

Цветозар Младенов от името на БЛС призова дори в рамките на ограничаването на пушенето да се направят и кампании, които да имат превантивен ефект и да обхващат и децата.

Председателят на комисията проф. Стоян Тонев смята, че трябва да има и финансова обвързаност при режима на пушене. „В Швеция се пуши най-малко в света, ограниченията са по-малки, но цените са между 15-20 процента по-високи в помещенията за пушачи“, мотивира се той.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС предложението на „Атака“ е немотивирано и ретроградно от гледна точка на глобалната тенденция за обществено инкриминиране на тютюнопушенето.

Десислава Атанасова от ГЕРБ призова да се засили контролът върху забраната, защото почти няма заведение, в което да не се пуши.

Джевдет Чакъров от ДПС пък настоя за силна превенция сред децата, защото около училищата се продават масово цигари.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който подкрепи промените, обяви, че когато беше въведена пълната забрана за пушене, бизнесът е претърпял огромни загуби, защото преди това е вложил хиляди левове в обособяването на специални помещения. Според него забраната не решава проблемите.

Това е пореден опит забраната за пушене да бъде смекчена. Последният такъв опит беше в края на 2013 година непосредствено преди новогодишните празници. Опитът да се смекчи цигареното табу беше неуспешен, тъй като мнозинството депутати в НС гласуваха против.

Още новини четете в Dnes.bg

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят