Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравни права ще се възстановяват след плащане на всички дължими вноски

Държавата дава само 6 месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за 3 години, за да се върнат в системата

Хората с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановяват след заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски. Това е едно от предложенията на правителството за промени в Закона за здравното осигуряване, които се предлагат на Народното събрание, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Мерки срещу здравно неосигурените

Държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата, предава Dnes.bg. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че усилията които НАП и МФ правят за събиране на здравните вноски, дават резултати.

Промените предвиждат още при преглед на здравно неосигурен съответните здравни заведения да са задължени в тридневен срок да докладват на НАП за него. Москов поясни, че не може държавата да не знае във всеки момент колко са неосигурените и това ще се промени.

Мярката се предлага като част от предложенията за подобряване на събираемостта на здравноосигурителните приходи и повишаване на приходната част на бюджета на НЗОК.

По-строг контрол върху качеството на болнични услуги

Системното нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ ще бъде основание за прекратяване на финансирането от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предлага още кабинетът. Според исканите промени договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява и при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите. НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги.

Два пакета здравни услуги ще плаща НЗОК

Пакетът от медицински услуги, който заплаща Здравната каса, се разделя на основен и допълнителен. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Още по темата

Предлаганите промени връщат договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ, както и по отношение на санкциите при неизпълнението им. Тези отношения ще бъдат договаряни в Националния рамков договор (НРД) между НЗОК и Българския лекарски и Българския зъболекарски съюзи. Това ще засили участието на съсловните организации при определяне на качествените критерии за извършване на медицинските дейности и проследяване на резултата от лечението.

Възстановяват се и арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на проверените лица – изпълнители на медицинска помощ, в случай на констатирани нарушения на НРД.

Създава се правна регламентация за извършване на съвместни проверки от представители на държавата и съсловните организации за спазване на правилата за добра медицинска и добра фармацевтична практика, на утвърдените медицински стандарти и на Националния рамков договор.

Държавата ще плаща повече за здравно осигурените от нея лица

С предложените промени се предвижда от началото на 2016 година да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход с 5% годишно, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски, до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит и рефлектира върху качеството на оказването на медицинската помощ.

Задължително договаряне на отстъпки за лекарства

С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Те предвиждат въвеждане на централизирано договаряне на различни видове отстъпки на лекарствени продукти между НЗОК и притежателите на разрешения за употреба с цел намаляване на разходите на НЗОК.

Още по темата

Предвижда се задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарствени продукти, приложими за домашно лечение и при злокачествени и други заболявания в болничната помощ, за които стойността, заплащана от НЗОК, се изчислява чрез групиране, в което не участват лекарствени продукти на други притежатели на разрешение за употреба, както и тези с ново международно непатентно наименование, заплащани извън стойността на оказваната медицинска помощ.

Договаряне на отстъпки ще се извършва и по отношение на лекарствените продукти, които Здравната каса заплаща в изпълнение на национални програми със средства от бюджета на МЗ. Лекарствените продукти, за които не са договорени отстъпки, няма да се заплащат от НЗОК.

С промените в закона се създава механизъм за договаряне на отстъпки при включване на лекарствени продукти в Позитивния лекарствен списък за лекарства, които увеличават разходите на НЗОК. Предвижда се въвеждане и на оценка на здравните технологии при включване в Позитивния лекарствен списък на иновативни лекарствени продукти, които изискват анализ на тяхната ефективност.

Оценка на медикаментите, включени в Позитивния лекарствен списък

Създава се процедура за поддържане на реимбурсния статус на лекарствените продукти на период от три години. По този начин Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще извършва периодична последваща оценка на лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък, въз основа на доказателства за ефикасност, терапевтична ефективност, безопасност и анализ на фармако-икономически показатели.

Лекарствените продукти, за които в процедурата по поддържане на реимбурсния статус се докаже липса на ефективност при тяхното прилагане, ще се изключват от Позитивния списък, а притежателят на разрешение за употреба на съответния лекарствен продукт ще е задължен да възстанови на НЗОК средствата, които тя е заплатила за тяхното закупуване.

Съставът на Надзорния съвет на Касата ще бъде увеличен с двама нейни представители. Надзорният орган вече ще определя и списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Към момента това е във функциите на министъра на здравеопазването. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
0
 
3
 
24
data до: ivanrog
преди 4 години
Няма профилна снимка
Застрахователния принцип вдига разходите за здравеопазването . САЩ го доказаха доста успешно
0
 
2
 
23
преди 4 години
Няма профилна снимка
Достатъчено е всички да плащат еднакво , а болните да ползват .
Но това един да плаща 100 друг 10 а трети 0 не го разбирам . С единични изключения при които цялото общество трябва да се произнесе.
0
 
4
 
22
Mesoiadess до: ivanrog
преди 4 години
Няма профилна снимка
Това е друг недостатък на системата . Трябва всичко което е над минималната осигурителна вноска да отива по лични партиди .
Трябва или минималната вноска Х броя на осигурените да се нагоди към базисен пакет или пакета към нея .
0
 
8
 
21
преди 4 години
Няма профилна снимка
бедните - ДГД
принципи установен откакто свят светува!
отклоненията от принципа са временни и вредни, всички все още имаме примерите пред очите ни
2
 
6
 
20
data до: ivanrog
преди 4 години
Няма профилна снимка
значи кат трябва да ми се прави сърдечна операция за 50 хилки плащам 554,40 и ползвам аммммммм ? хахххахахха . Кат сте тарикати плащайте бре - както казва Москов - ВСИЧКО !

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска