Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравният министър: COVID вълната е пречупена, не се изключва следваща

Прилагането на зелените сертификати трябва да продължи, докато не се ваксинират повечето хора, каза Стойчо Кацаров

Здравният министър: COVID вълната е пречупена, не се изключва следваща

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че поредната COVID вълна е пречупена. „Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Зелените сертификати, по начина по който бяха въведени, си свършиха работата”, заяви здравният министър по Нова телевизия.

Най-важното според него е, че мерките са били приети от обществото. Кацаров смята, че обществото е приело и факта, че те вършат работа. Той посочи, че зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението, но не коментира дали ще се разширява обхватът им.

Министърът отчете, че това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. „И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун“, посочи той.

Според него рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа. 

„Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски. Откакто беше въведен зеленият сертификат, те се увеличиха 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи”, смята здравният министър.

Още по темата

Той е на мнение, че няма да бъде нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход.

„Ние не заложихме на страха, не заложихме на това да уплашим хората... залагахме на доброто. Ние направихме възможното, най-доброто, което можеше да бъде направено в този момент... Ние се стремяхме през цялото време да не затворим страната и да се справим с епидемичната вълна и мисля, че успяхме”, заяви още Кацаров.

Той посочи, че смъртността у нас действително е много висока. Броят на починалите е съизмерим с броя на починалите през предишните вълни. „Като съотношение спрямо брой на заразените и брой на починалите, сегашният брой на починалите е по-нисък. Леталитетът - терминът, който определят отношението между починалите и заразените, е 3,5, а при предишните вълни е бил 4,2-4,3".

По думите му това, че сега имаме по-малко починали от заразата се дължи на добре създадената болнична организация за настаняване на хората, осигуряване на легла, на достатъчно лекарства, бяха създадени извънболнични структури, които поеха част от хората. „Смъртността следва с около 10-15 дни кривата на заразяване, което значи, че кривата ще се смъкне”, обясни Кацаров.

Относно състоянието на здравния инспектор Ангел Кунчев Кацаров разкри, че той е в болничен от два месеца, но в здравното министерство „са се справили и без него”. Двамата не били в конфликт, добави здравният министър. И подчерта, че от здравното министерство са се справили така добре благодарение на професионалните съвети на епидемиолога проф. Мира Кожухарова.

По въпроса за рокадите в здравното министерство – освобождаването на зам.-министър Димитър Петров, Кацаров обясни, че решението за това е било на министър-председателя. Той е категоричен, че Стефан Янев не му дължи обяснение за това.

„Нямам проблем с водената от министерството политика. Аз съм благодарен на целия си екип, включително и на него. Нашият мандат свършва. Аз съм там още две-три седмици”, добави здравният министър.

Той сподели, че се е съгласил да стане служебен министър, за да подкрепи президента Румен Радев, за да покаже, че е на страната на хората, които искат страната да се промени и за да помогне на здравната система. Съгласил се е на втори мандат само по една причина - разгарът на новата епидемична вълна.

"Поех огромна отговорност, всички упреци и критики. Аз не бих участвал в редовно правителство, нямам ангажимент към него. Смятам, че то в сферата на здравеопазването не просто трябва да се справи с една конкретна ситуация. За да има смисъл от него, то трябва да има визия за реформа. Нашата здравна система е в лошо състояние", заяви Кацаров. И поясни: "Системата се нуждае от реформа и ако едно редовно правителство има ясна визия за реформа, която да включва демонополизация на Здравната каса, регулация на системата, приватизация на лечебни заведения, фокус върху общественото здраве – такъв тип политика бих подкрепил".

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Лоша преценка през изминалите месеци. Дано да е прав и наистина да се подобри ситуацията. Много хора си отидоха, включая и наша близка. Това не мога да го простя
0
 
1
 
2
преди 6 месеца
де го оня мишкуняк кунчевия ... тариката ...?
0
 
4
 
1
преди 6 месеца
Здравният министър: COVID вълната е пречупена, не се изключва следваща == както и следващ здравен министър.

Още от Икономика и политика
Чува ли се гласът на младите изследователи в България?