Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравният министър ще налага ограничителни мерки при извънредни случаи

Народното събрание ще обсъди на първо четене проекта на правителството за мерките след извънредното положение в петък, 8 май

Здравният министър ще налага ограничителни мерки при извънредни случаи

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Законопроектът за изменение на Закона за здравето, който урежда мерките след извънредното положение, е внесен в деловодството на Народното събрание.

Одобреният от правителството проект на Закон за изменение на Закона за здравето урежда мерките на територията на Република България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение на 13 май 2020 г.

"Законопроектът има за цел да уреди мерките на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение", посочва се в мотивите към проекта.

С промените в Закона за здравето се дава възможност министърът на здравеопазването да налага чрез заповеди допълнителни противоепидемични мерки. Предвижда се продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13 май, когато е краят на извънредното положение. 

Заложено е удължаване на срока на действие на мярката 60/40 и разширяване на еднократната помощ. Предлага се увеличаване на неплатения отпуск, който се зачита за осигурителен стаж, от 30 на 60 дни годишно.

С промените в закона за здравето се правят поправки и в други нормативни актове. 

Още по темата

Предлагат се промени в чл. 61 и 63 от Закона за здравето, които имат пряко отношение към възможността за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването. Целта е да бъдат регламентирани мерки в областта на здравеопазването, които да могат да се прилагат след изтичането на срока на извънредното положение на 13 май 2020 г. и чрез които да се намалява и забавя разпространението на епидемията от COVID-19.

Предвижда се конкретните противоепидемични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на страната или за отделен регион или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор за територията на отделна област или община.

Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение. На такива подлежат лица, болни и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. Предвижда се условията и редът за задължителна изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, да се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

С промени в Административнопроцесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на общ административен акт, издаден в неотложни случаи, и едноинстанционност на оспорването. По този начин се гарантира ефикасното и навременно прилагане на съдържащите се в оспорения акт мерки при спазване на гаранциите за защита на правата и законните интереси на гражданите, посочват от кабинета. 

Въвеждат се нови мерки за здравна, социална, икономическа и екологична защита. Предвижда се например неплатеният отпуск по чл. 160, ал. 1 от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж по чл. 9, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

По време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства, предоставили под наем или за ползване имоти държавна собственост,  може да издадат заповеди за намаляване размера на вноските за наем и за ползване или за освобождаване от заплащането им изцяло или частично от физически и юридически лица – наематели или ползватели, които са ограничили или преустановили дейността си в имота вследствие на мерките и ограниченията, наложени по време на извънредното положение, предлага се още в проекта.

Разпоредбите на Закона за обществените поръчки няма да се прилагат два месеца след отмяната на извънредното положение

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи ученици се предлага през учебната 2019/2020 година в края на ІV и Х клас да не се провежда национално външно оценяване. Степента на постигане на компетентностите за съответния етап на учениците по решение на министъра на образованието и науката ще може да се установи след началото на учебната 2020/2021 година. Предвижда се също така приемането на ученици от обединените училища в XI клас за учебната 2020/2021 година да се извършва само въз основа на окончателните оценки по учебни предмети от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование.

В рамките на предвидените екологични мерки се предлага пречиствателните станции за отпадъчни води да се осигуряват с пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване.

С промените се въвежда възможност концесионерите и наемателите на морски плажове да предоставят на посетителите на морския плаж безвъзмездно или на по-ниски цени от определените в договорите плажните принадлежности.  Също така се предлага концедентът или министърът на туризма да може да намали с до 100% размера на концесионно или наемно възнаграждение, дължимо за 2020 г. по действащи договори за концесия или наем на морски плаж, или по договори, които ще влязат в сила през 2020 г., или да отложи плащането им до 31 декември 2020 г.
 
Сроковете по действащите концесионни и наемни договори на морски плажове или на тези, които ще влязат в сила през 2020 г., могат да бъдат удължени с подходящ срок до една година, независимо дали се надвишават нормативно установените максимални срокове за действие на тези договори.

Всички права, възникнали с извънредното положение, се удължават с 2 месеца след 13 май.

Народното събрание ще заседава извънредно в петък, 8 май, за да обсъди на първо четене законопроекта на правителството за мерките след извънредното положение. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание в петък, 8 май 2020 г. от 11.00 часа.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Валери Симеонов: Оставка 6 месеца преди изборите е безсмислена