Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравният министър утвърди образците за цифров COVID сертификат на ЕС

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат

Здравният министър утвърди образците за цифров COVID сертификат на ЕС

Снимка: БГНЕС

Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19.

В заповедта под формата на приложения са посочени образците за цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема.

Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар. 

Още по темата

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система - https://his.bg.

За всички извършени до 1 юни 2021 г. ваксинации ще бъдат създадени цифрови COVID сертификати на ЕС, като гражданите ще могат да ги получат по общия ред. 

Заповедта влиза в сила от 1 юни 2021 г.

България има пълна готовност за въвеждане на Европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19. От Националния системен интегратор „Информационно обслужване“ са провели успешни тестове и са завършили интеграцията на българската система с тази на Европейската комисия. Така българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС, съобщиха вече от "Информационно обслужване".

Заповедта и образците за цифров COVID сертификат на ЕС може да видите тук.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Новия тоталитарен ред. Честито!

Още от Икономика и политика
Почти 27% от нефинансовите предприятия отчитат намалени продажби през август