Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравният министър за ТЕЛК: Дори и един човек да е ощетен, съм длъжен да реагирам

Не е осъществяван натиск върху медицинските сестри да не протестират, категоричен е Кирил Ананиев

Здравният министър за ТЕЛК: Дори и един човек да е ощетен, съм длъжен да реагирам

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Не е оказван натиск от страна на директори на болници върху медицински сестри, за да не протестират. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по bTV. Днес те излязоха на втори протест, след като изтече 20-дневният срок, който здравните работници дадоха на министъра да набележи мерки за решаване на проблема с формирането на работните заплати.

Протестът на белите престилки

„Онзи ден събрах директорите в държавните болници и поставих този въпрос. Беше ми казано категорично, че от тях не е оказван натиск, а аз самият не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират”, каза Ананиев и допълни, че уважава претенциите на медицинските сестри и труда, който те полагат.

Още по темата

Здравният министър посочи, че е съгласен, че има голямо разминаване при формирането на заплатите на здравните служители – от минималната работна заплата до три пъти минималното възнаграждение.

„Не изглежда справедливо, защото няма принципи и правила за формиране на работната заплата и това, което предложих и беше прието от протестиращите – да разработим методика, която да се прилага във всички лечебни заведения за болнична помощ. Въпросът е, че ние стигнахме до съгласие в рамките на две или три седмици да разработим съвместно тези и правила и след като сме убедени и двете страни”, информира Ананиев и коментира, че първоначалната идея е била да се разработят тези правила за формиране на работните заплата в държавните болници, болниците със смесено участие и общинските болници. Вчера медицинските сестри са поставили въпроса дали не трябва тези правила да се прилагат и в частните болници, защото използват публичен ресурс.

„Аз поех ангажимент да се срещна с асоциацията на частните болници, да споделя тяхното виждане. Смятам, че може да стигнем до консенсус, защото и те имат интерес да има правила и ред при формирането на работните заплати”, каза Ананиев.

Тежестта на болничните дългове

Здравният министър е категоричен, че пари на болниците не се опрощават, защото са търговски дружества. Според него ведомството може само да ги подкрепя по отношение на инвестиционната политика. „Фалити на болници има досега, сигурно ще има и в бъдеще. Важното е да направим така, че в нито един регион на страната да не остане население, което да страда от липса на медицинска помощ. Да има равностоен достъп до медицински грижи”, обеща Кирил Ананиев и напомни, че един от приоритетите на Министерство на здравеопазването е да се увеличат инвестиционните разходи и да се помогне на лечебните заведения да подобрят битовите си условия.

Болница „Лозенец“ за студентите

Здравният министър каза още, че окончателно са се отказали болница „Лозенец” да бъде преструктурирана в педиатрична клиника. Това се е случило след разговори със студентите, ръководителите не СУ „Климент Охридски” и персонала на лечебното заведение.

„Болницата ще продължи да бъде университетска, просто ще бъде преструктурирана в търговско дружество. Държавата пое една голяма част от дълговете – 24 млн. лева, за останалите дългове, проф. Спасов е успял да ги разсрочи след разговор с кредиторите. Засега нямаме намерения да променяме базата или терена на болницата”, заяви още той.

Нови правила за ТЕЛК

Кирил Ананиев коментира и новата Наредба за отпускане на финансова помощ на хората с увреждания. По изчисления на здравното ведомство, са ощетени около 8% от хората, които получават ТЕЛК по новите правила.

„Несправедливо е хора с малък процент на увреждане, но с много заболявания – да получават повече в сравнение с хора, които имат много тежки заболявания. Затова си дадохме шестмесечен срок с асоциациите на хора с увреждания да видим какви ще бъдат резултатите от действията на тази наредба. Видя се, че има хора, които са ощетени. В момента на сайта на Министерството на здравеопазването има качена нова наредба, там предвиждаме основното заболяване, което до сега беше над 85% да бъде намалено на 50%, като към основното заболяване се добавят 20% от всички останали увреждания над 50%, така че ние сме убедени, че така хората няма да бъдат ощетени”, смята Ананиев и подчерта, че здравното министерство е на финала на разработване на информационна система за ТЕЛК, която вече е представена пред хората с увреждания.

„Ние ще проследяваме процесите от пристигането на човека, който има нужда от освидетелстване при общопрактикуващия лекар, специалиста, през ЛКК до ТЕЛК и НЕЛК. Системата, която сме изградили ще повиши контрола и ще намали случаите за злоупотреби”, убеден е министърът. Той съобщи, че до края на годината се очаква да бъдат въведени електронното досие, електронното направление и електронната рецепта.

Приоритети в лечението на деца

На 1 април НЗОК ще поеме дейността на Фонда за лечение на деца. „Всички права, които имат децата ще бъдат запазени, даже смятам, че капацитетът на Здравната каса ще даде възможност да се ускори процесът на движение на документите и съответно лечение на децата в чужбина”, потвърди Ананиев. По думите му не се очакват проблеми, защото всички досиета на малките пациенти са прехвърлени в НЗОК, така че има готовност, капацитет и хора, които да поемат дейността. Той допълни, че очаква до две години да бъдат изчистени дълговете към чуждите здравни каси.

Ананиев заяви, че е създадена необходимата организация за лечение на спинална мускулна атрофия у нас. Това се случва, след като в серия от телевизионни репортажи бяха показани трудностите, през които премина малкият Стефчо при лечението си в Румъния.

„Вече четири клиники имат готовност да извършват лечение. Вчера говорих с директора на Александровска болница, той може още днес да започне лечение по тази болест, осигурено е необходимото финансиране – имаме добри взаимоотношения с фармацевтичната фирма, осигурени са дори 12 ампули на склад, имаме четири дечица, които чакат лечението”, разказа Ананиев.

Здравният министър информира, че белодробните трансплантации в България ще бъдат възможни в края на 2020 г., а в момента тече обучение на български специалисти в Австрия.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
New Trend: Бизнесът прави грешка като спира рекламите по време на криза