IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните власти: Новите Covid случаи спадат, вървим към край на третата вълна

Здравната система издържа въпреки чувствително по-големия натиск, каза Костадин Ангелов

11:09 | 16.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Заболеваемостта от коронавирус в България намалява. Вече трета седмица има спад на новите случаи. Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг за актуалната епидемиологична обстановка в страната.

„Обърнахме тенденцията в съотношението между излекувани и новозаразени. Намалява заетостта на леглата в болниците“, отчете Ангелов. С над 3 хил. души повече са излекуваните от положителните случаи за седмица, каза министърът.

Справяме се и с третата вълна от коронавирус, което показва, че мерките, които бяха взети, имаха своя ефект. Здравната система издържа въпреки чувствително по-големия натиск. За съжаление, загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най-голямата тежест, която носим като лекари", посочи Ангелов.

Общо 2185 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 14 747 теста. Излекувани са близо 3400 души. Общо 9523 пациенти с коронавирус остават в болница, от тях 811 са в интензивни отделения. 108 души са изгубили битката с болестта, а 3393 са оздравелите, каза министърът в оставка.

За последните 14 дни по разпространение на заболяването България се намира на 11-о място в Европейския съюз и на 4-о на Балканите след Турция, Сърбия и Република Северна Македония. По смъртност запазваме второ място и в ЕС, и на Балканския полуостров, съответно след Унгария и Република Северна Македония, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Разликите между отделните области в страната вече не са толкова драстични, коментира той. Най-висока остава заболеваемостта във областите София-град, Варна, Русе, Перник, София-област, Бургас. Най-ниско остава разпространението на коронавирус в областите Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик и Габрово.

На национално ниво се наблюдава тенденция все по-малко хора да са в болница, като заетостта на леглата в страната е 67% - за усложнени и за неусложнени пациенти. Половината от страната е със заболеваемост под 500 на 100 хиляди души.

„Спадът в заболеваемостта продължава трета седмица с еднакъв темп и ако се запази, вървим към край на третата вълна, но все още сме далеч от нормалното“, коментира Кунчев. По думите му при смъртността все още не се отчита намаляване, тъй като тя изостава със седмица-две от случаите.

Костадин Ангелов очерта три сценария за постигане на колективен имунитет в България.

В края на юни е оптимистичният вариант, реалистичният - в края на юли, а песимистичният - в края на август. По думите му всичко зависи от организацията на ваксинационния процес и от кампанията, която ще се организира в бъдеще.

В света се появяват нови варианти на коронавируса, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Ваксините действат върху тези варианти, които ни тревожат, макар и в по-малка степен, отколкото при класическите варианти“, посочи той.

Продължава оценката на Европейската агенция по лекарства на всички разрешени за употреба ваксини, в частност за AstraZeneca и Janssen, съобщи директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. Анализират се предоставени данни по отношение на епидемиологичните събития в отделните страни, за да се направи анализ в контекста на тежко протичане на заболяването.

До средата на юни очакваме в България да пристигнат 3,5 млн. дози от ваксината на Pfizer, 450 хил. от Moderna, около 1 млн. дози от AstraZeneca и около 500 хил. от Janssen, информира той.

Вчера Националният оперативен щаб беше разформирован. Той беше създаден през пролетта на миналата година в началото на пандемията и имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19. Въпреки че това не е държавен орган, щабът беше посочен като главен орган в кризисната ситуация и всички решения за противоепидемични мерки бяха взимани от негово име.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на COVID-19  у нас, уточниха от здравното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
с третата вълна си отивате и вие ... и слава Богу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
"Здравните власти: Новите Covid случаи спадат, вървим към край на третата вълна"...и към начало на трета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още