IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните власти отчитат положителен ефект от мерките в страната

Вторият етап от имунизацията започва следващата седмица, каза министърът на здравеопазването

11:25 | 07.01.21 г. 1
<p>
	Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на днешния брифинг в МС. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на днешния брифинг в МС. Снимка: БГНЕС

Здравните власти отчитат положителен ефект от въведените ограничителни мерки в страната заради пандемията. В момента броят на излекуваните е два пъти по-голям от броя на заразените, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас.

Броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-голям от броя на новозаболелите, посочи министърът.

Общо 1002 са новите случаи с коронавирус в страната за последното денонощие по данни на Единния информационен портал при направени 10 088 теста, тоест процентът на положителните проби е близо 10%.

България продължава да бъде на 24-то място по заболеваемост в ЕС и на 5-о място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на трето място в ЕС, съобщи Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Областите с най-малко заразени в страната - под 120 на 100 000 души, са Кърджали, Разград и Габрово. Най-висока остава заболеваемостта в областите Враца, Русе и Варна.

Ваксината на Moderna

Следващата седмица се очаква първа доставка на ваксината на Moderna, във всички европейски държави, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. 

Здравният министър увери, че е създадена логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna.

Поръчани са 500 хиляди дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 хиляди българи. На 11 януари ще бъдат доставени символично 2 хиляди дози. 

Очаква се доставката да бъде направена през следващата седмица. А в държавната „Булбио” вече е създадена организация за съхранението и разпределението й. До края на месеца се очаква и нова доставка и на ваксините на Pfizer - още 70 000 дози. 

Втори етап от имунизацията

От другата седмица здравните власти имат готовност да стартират ваксинацията на ползвателите на социални услуги в домовете за възрастни хора, както и на учителите, потвърди Ангелов.

Досега общо 7913 са ваксинираните българи. 55,39% от ваксинираните са лекари, 20,4% са професионалисти по здравни грижи, 15,31% - помощен персонал, 8,09% - други.

До края на тази седмица ще стане факт и мобилно приложение, което е част от информационната система относно COVID-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Усеща се вече ефектът от /***/имунизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още