Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравното министерство: COVID зоните намалиха натиска върху болниците

Този тип организация по диагностика и лечение на коронавируса е намалил броя на хоспитализациите

Здравното министерство: COVID зоните намалиха натиска върху болниците

Снимка: Bloomberg

През септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната са създали над 100 COVID зони. Разкритите досега такива зони са общо 105, през които в рамките на един месец са преминали над 85 хиляди болни с коронавирус. Най-важният резултат от дейността на COVID зоните е намаленият брой на хоспитализациите, съобщават от здравното министерство.

За период от четири седмици - последните три седмици на октомври и първата седмица на ноември, са били регистрирани общо 111 151 случаи на COVID -19. Броят на хоспитализациите за същия период е 21 120, което означава, че в болница са постъпили 19% от официално регистрираните случаи.

За сравнение, за период от 4 седмици при предишната епидемична вълна през мартаприл, при общ брой на заразените от 11-та до 14-та седмица 93 653, в болница са били настанени 27 704, което означава, че тогава са хоспитализирани 29,58% от всички случаи.

От министерството обобщават, че според данните броят на регистрираните случаи при сегашната епидемична вълна е с 16% по-висок от този през април, а броят на хоспитализациите сега е по-нисък с 35%. Това е внушителна разлика, която се обяснява с организацията на медицинската помощ, посочват от ведомството.

Разликата в организацията на медицинската помощ при предишната и сегашната епидемична вълна са разкритите над 100 COVID зони за амбулаторно лечение, което е основната причина за намаления процент на хоспитализирани пациенти.

Създадените през септември зони поемат диагностиката и лечението на част от болните с COVID-19 и това помага на болниците да се справят с тежките случаи въпреки повишения брой на заразени лица.

COVID зоните са части от лечебните заведения, специално оборудвани за клинична, рентгенова и лабораторна диагностика на болни с COVID-19. Надзорният съвет на НЗОК даде право на лекарите от COVID зоните да могат да изписват и безплатни лекарства за амбулаторно лечение. За пръв път в цялата история на НЗОК се създаде възможност за изписване на безплатни лекарства за лечение на остро заболяване. Новите COVID зони получиха и пулсоксиметри, които да предоставят на пациентите за контрол на кислородната сатурация у дома.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
кво става с кунчев ... ? или се е ваксинирал с витамин С или ваксините ви не са ваксини ... и в давата случая е осирация !

Още от Икономика и политика
Й. Терзийски: Договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа