Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравното министерство е против задължителен PCR тест при постъпване в болница

От медицинска гледна точка не е необходимо всеки постъпващ в болница да се тества с PCR тест за коронавирус, ако няма медицински показания за това

Здравното министерство е против задължителен PCR тест при постъпване в болница

Снимка: Maria Magdalena Arrellaga/Bloomberg

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение, съобщават от пресцентъра на ведомството. 

Повод за съобщението е изпратена до МЗ позиция на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България. 

Здравното министерство уточнява, че по отношение на критериите за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация. Те са наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19.

Още по темата
"Назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция", допълват от МЗ.

Според ведомството на Кирил Ананиев от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Министерството уточнява, че това на практика не се прави за нито едно заболяване.

Освен това въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи, допълват от МЗ.

То припомня, че в анекса към Националния рамков договор (НРД) фигурира „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода.

Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия, допълва Министерството на здравеопазването.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти