IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство отказва нови клинични пътеки в пакета на НЗОК за догодина

Целта е да не се допусне недостиг в бюджета на здравния фонд

17:25 | 04.12.14 г.
Здравното министерство отказва нови клинични пътеки в пакета на НЗОК за догодина

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага нови клинични пътеки и процедури да не бъдат включвани в пакета дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 година.

Предложението за промени е в Наредба 40 на здравното министерство е публикувано на сайта на министерството за обществено обсъждане.

За нови клинични пътеки и процедури от следващата година настояват от Българския лекарски съюз.

Наредбата предвиждаше от догодина Здравната каса да покрива клинична пътека „Роботизирана радикална простатектомия“ – лапароскопска операция на рак на простатата, както и терапевтична афереза и бъбречно-заместителна терапия – процедури за очистване на кръвта.

Предлага се дейности като радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания да се включат в пакета не от началото на 2015 г., а от 1 юли, защото няма готовност за осигуряване на дейността в болниците.

Без промяна остават предвидените с последното изменение дейности, свързани с гарантиране на по-качествени грижи за бременните и децата, за хората с невромускулни заболявания, които са приоритет на правителството.

Изготвените промени имат за цел да не се допусне недостиг в бюджета на НЗОК и постигане на последователна фискална консолидация.

Вчера бюджетът на НЗОК за следващата година мина на първо четене в бюджетна и здравна комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още