Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравното министерство ще предложи да отпаднат лимитите за детската болница

До две години ще бъде построено новото лечебно заведение за деца, посочи заместник-министърът на здравеопазването

Здравното министерство ще предложи да отпаднат лимитите за детската болница

Снимка: Pixabay

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков ще предложи на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да отпаднат лимитите за Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев".

Още по темата

„Надявам се другите членове на надзора на Здравната каса да ме подкрепят. Ние се борим през цялото време приоритет да бъде майчиното и детско здравеопазване и доказателство в тази посока ще бъде, ако детската болница няма лимити за дейностите – всяко дете, което стъпи в болницата, да бъде обработено и да получи своето лечение“, посочи зам.-здравният министър.

Д-р Пенков присъства на церемония за връчване на стипендии на млади лекари от Българския лекарски съюз, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

„Трябва да се направи анализ дали има възможност да се повишат цените на някои клинични пътеки в педиатрията, тъй като има рамка на вече приет бюджет“, каза още Пенков.

В отговор на въпрос дали е възможна промяна на статута на сегашната педиатрична болница Пенков изрази мнение, че това би отнело години –  повече време отколкото е необходимо за изграждането на новата детска болница. „Новото лечебно заведение ще бъде с друг статут“, посочи зам.-министърът на здравеопазването.

Според него новата детска болница трябва да бъде готова до две години.

Относно правилата за разходоефективност на терапиите д-р Бойко Пенков посочи, че не става въпрос за изписване на по-евтини лекарства, а за разумно разходване на публични средства.

Той поясни, че ще се сравнява дали ефектът от дадена терапия е добър, един и същ или по-добър и с какви средства е постигнат, като коментира: „Има фаркамо-терапевтични ръководства, в които са описани лекарствата, които са на първа линия. Ако има нов продукт, който има претенциите да се включи като лекарство на първа линия, тогава с него ще сравним съществуващата терапия, която е препоръчана от специалисти от цял свят да се използва като първа линия лечение“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Румен Радев: Обществото очаква реална борба с корупцията