IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена светлина за създаването на звено за консултации по „Плана Юнкер“

Административната структура ще работи от края на март догодина, ще подпомага изпълнението на стратегически проекти в България

16:39 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Специален Меморандум за разбирателство ще подпомогне създаването в България на Звено за консултации по „План за стратегически инвестиции за Европа“, станал популярен като "Плана Юнкер“. Документът беше подписан днес в Люксембург от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вазил Хюдак.

Административната структура ще бъде в помощ на българските предприемачи, публичните институции и местната власт при подготовката и структурирането на качествени проекти, които да бъдат финансирани по "Плана Юнкер“.

„Основната задача на подписания днес Меморандум за разбирателство е да се преодолее съществуващото към момента несъответствие между големия брой проектни идеи в страната, които биха могли да бъдат реализирани с помощта на Европейския фонд за стратегически инвестиции, и факта, че България все още няма голям стратегически проект, който да е подкрепен по "Плана Юнкер“, каза заместник-министър Петрова по време на церемонията по подписването на документа.

Тя отбеляза, че българските предприемачи са изключително активни и изобретателни и платформата, която предстои да бъде създадена, ще съдейства за превръщането на множеството български проектни идеи в зрели инвестиционни предложения.

Предвижда се Звеното за консултации да започне да работи най-късно до края на месец март догодина, като ЕИБ ще подкрепи институционализирането му, включително чрез предоставяне на възможности за изграждане на необходимия административен капацитет и експертиза. Областите, в които то ще предоставя помощ, са идентифицирането, приоритизирането, подготовката, структурирането и изпълнението на стратегически проекти.

Звеното ще предоставя и консултации за малките и средните предприятия при определянето и финансовото структуриране на техните проектни идеи, което ще подпомогне бизнеса при адресирането на затрудненията, които среща при реализиране на намеренията си за разрастване и развитие. Подкрепата ще обхваща и осигуряването на по-добър достъп до различни финансови инструменти, комбиниране на различни източници на финансиране и други финансови услуги.

С подписания Меморандум ЕИБ се ангажира да увеличи присъствието си в страната ни с осигуряването на допълнителен експертен екип, който, в партньорство със Звеното за консултации, да бъде на разположение на носителите на проектни идеи за оказване на техническа помощ по изготвянето на повече и по-качествени проекти, които да бъдат подкрепени по Плана за инвестиции за Европа.

Меморандумът за разбирателство е в продължение на вече започналото сътрудничество между България и Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ), което се реализира с подписването на Меморандум за разбирателство между ЕИБ и Българската банка за развитие (ББР) в края на миналата година. С това ББР се превърна в част от мрежата от Национални насърчителни банки, които се координират от ЕКЦИВ – един от елементите на "Плана Юнкер“.

Европейският консултантски център е създаден в партньорство между ЕИБ и Европейската комисия и има задача да подпомага процеса по разработване на проекти в Европейския съюз, обединявайки на едно място набора от инструменти на ЕИБ и ЕК за предоставяне на техническа помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още