Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Зеленчукопроизводителите сами ще избират как да им се помогне заради пандемията

Те ще могат за избират дали субсидията им да бъде на база площите, които обработват, или на база деклариран доход, посочва земеделският министър Десислав Танева

Зеленчукопроизводителите сами ще избират как да им се помогне заради пандемията

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат подпомогнати за загубите, претърпени заради пандемията, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

Те ще могат за избират дали субсидията им да бъде на база площите, които обработват, или на база дохода, който са декларирали. 

Още по темата

След одобрението на Европейския парламент, България ще разпредели 100 млн. лв., за да компенсира загубите на земеделците.

Единствено градинарите, отглеждащи зеленчуци на открито ще имат право на избор как да бъдат подпомагани, съобщава БНР.

Изборът обаче няма да е индивидуален, а на браншовите организации.

Останалите сектори ще бъдат подпомагани по следния начин - производителите на плодове ще получат 50 лв. на декар; на рози 90 лв. на декар; на грозде 30 лв. и на оранжерийни зеленчуци  540 лв. на декар.

Подпомагането на животновъдите: 53 лв. на глава животно за говеда; 63 лв. за биволи; 10 лв. за овце и кози; 1 лв. за свине. Птицевъдите ще получат по 8 ст. за кокошка 5лв. пък е компенсацията за пчелно семейство.

Предстои предложението за плащанията да бъде обсъдено с представители на браншовите организации и с Европейската комисия.

Намеренията на Министерството на земеделие са кандидатстването да бъде максимално облекчено и до края на лятото средствата да бъдат изплатени на земеделците.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
ing5rov до: Sandy
преди 1 месец
към тая група люде сложи и лекари , адвокати , търговци , полицаи , политици ... всеки гледа парата , а сметката я плаща народонаселението , скоропостижно преселващо се в по- добрия свят.
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Зеленчукопроизводителите не заслужават никакви помощи. Масово купуват и засаждат чужди семена ГМО, които, освен че раждат безвкусни зеленчуци с вкус на найлон, пластмаса и тиква, но в много случаи са вредни, дори опасни за здравето. Алчността им съществено допринеса българите да оглавим световната класация по заболеваемост и смъртност. Заедно с българските производители и вносители на храни, които ни хранят с вредни и опасни изкуствени храни буквално избиват българската нация.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 13 август