IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелени технологии и дигитализация са предпочитани сектори за финансиране по InvestEU

Бизнесът проявява интерес към портфейлна гаранция за рискови покрития от ББР, отчете пазарно проучване за структуриране на гаранционни продукти по програмата

16:52 | 04.08.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прилагане на зелени технологии, екологично управление на ресурсите, водите и отпадъците, подобряване на логистичните и комуникационни системи на предприятията, въвеждане на нови технологии, подкрепа за уязвими групи като стартъпи и компании на жени предприемачи – това са предпочитаните сектори за финансиране по програмата InvestEU.

В резултат на пазарните проучвания, които Българската банка за развитие проведе с цел подготовка на финансови инструменти по програмата InvestEU, стана ясно в каква посока трябва да са разработките на държавната банка, съобщиха от ББР.

Консултациите с представители на банковия сектор и бизнес асоциациите позволяват структурирането на гаранционни инструменти по двете основни направления – подкрепа за малки и средни предприятия, както и финансиране на устойчива инфраструктура в рамките на европейската програма InvestEU.

Проучването отчита пазарното търсене и подпомага идентифицирането на потенциални финансови посредници, с които да си партнира ББР.

На 30 юни Българската банка за развитие официално заяви пред Европейската комисия желание да привлече допълнителни средства за възстановяване и развитие на бизнеса чрез програмата InvestEU. Общият ресурс, който банката може да мобилизира с подкрепата на ЕС и участието на финансовия сектор, е приблизително 1,7 млрд. лв.

Участниците в проучването са заявили, че проявяват интерес към стандартна портфейлна гаранция от ББР с възможности за различни рискови покрития. Според тях предоставянето на такъв инструмент ще им даде възможност да финансират по-рискови и по-уязвими крайни кредитополучатели. Допълнителни ползи за бизнеса ще бъдат намаляване на лихвения процент и понижаване на изискванията за обезпеченост.

Що се отнася до максималните размери на финансиране, търговските банки посочват между 7,5 млн. евро и 15 млн. евро по компонент „Устойчива инфраструктура“ и до 7,5 млн. евро за компонент „Малки и средни предприятия“.

Приемливите срокове на кредитите са съответно до 180 и до 120 месеца, а периодът за генериране на нов портфейл – до 2027 г.

Следващите стъпки са структуриране на гаранционните продукти по програмата, избор на финансови посредници и сключване на споразумения с тях. Окончателното потвърждение за включването на ББР в програмата InvestEU се очаква да стане през октомври.

Investor.bg припомня, че програмата InvestEU ще се прилага за периода 2021 – 2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции във възстановяването на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Това е един от инструментите за подкрепа на растежа след ковид кризата и за постигане на целите на ЕС за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още