IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Зелените" се опасяват, че ще започне добив на шистов газ в България

В събота ще се проведе национален протест срещу добива на шистов газ чрез спорната технология "хидравлично разбиване"

14:31 | 13.01.12 г. 3
"Зелените" се опасяват, че ще започне добив на шистов газ в България

Има вероятност скоро да започне добив на шистов газ край с. Голямо Пещене, Врачанско, по технологията фракинг (хидравлично разбиване, при което се използват огромни количества вода, пясък и химикали), съобщи за Investor.bg Борислав Сандов, член на националния съвет на „Зелените“.

Сандов обясни, че сондата, с която е осъществено проучването на около 3 хил. м дълбочина, е била демонтирана, а фирмата LNG, която работи заедно с Direct Petroleum Bulgaria и Trans Atlantic, официално е съобщила, че предстои да бъде доставена и инсталирана сондата за добив.

Борислав Сандов се опасява, че и сондата край с. Рогозина в Добричко не е за проучване на шистов газ, а за добив, тъй като по неговите думи тя е висока колкото пететажна сграда. Той допълни, че дори това да е вярно, българското законодателство има много пропуски и няма как нормативно да бъде спряна фирмата „Русгеоком“, чиято е сондата край Рогозина, да добива шистов газ.

На 14 януари предстои да се проведе национален протест срещу сондажите, организиран от гражданската инициатива за забрана на добива на шистов газ в страната. Демонстрации ще има в София, Варна, Пловдив, Добрич, Шумен, Плевен, Бургас, Казанлък, Русе, Благоевград, Велико Търново и други градове. Към тях ще се присъединят българи, живеещи в Лондон, Париж и Копенхаген.

Организаторите на протеста настояват да бъде гласуван мораториум върху проучването и добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване, а в последствие да бъде приет и закон за забраната на тази технология на добив.

„Законодателството ни трябва да бъде адекватно в контекста на новите нефто- и газодобивни технологии и всички свързани с тях опасности. Контрол над тези технологии за момента не е предвиден в българските закони, а фирмите вече започват да работят“, посочват от гражданската инициатива в съобщение до медиите.

През ноември миналата година премиерът Бойко Борисов подкрепи идеята парламентът да гласува мораториум върху добива и проучванията за шистов газ по технологията фракинг. Дни по-късно независими депутати и народни представители от парламентарната група на „Атака“ внесоха в деловодството на Народното събрание два отделни проекта за решение за забрана на добива на шистов газ по считаната за опасна технология и сходни на нея начини.

Засега обаче въпросните проекти отлежават в деловодството на парламента.

Последна актуализация: 16:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
Независимая газета: Газът в Русия е станал по-скъп отколкото в САЩ16 януари 2012 | 04:41 | Агенция "Фокус"Начало / РусияМосква. Обслужването на интересите на монопола доведе до парадоксален резултат. В богатата на запаси от природен газ Русия това гориво се продава по-скъпо отколкото в САЩ. По данни на американски икономисти, средната цена на природния газ в Щатите е паднала да 99 долара за 1000 кубични метра и близките години цената ще продължи да намалява. В Русия картината е противоположна. Правителството вече е увеличило тарифата на газа за централните области над 120 долара и е планирало ново увеличени в периода 2012-2014 г.,пише руският вестник Независимая газета.Цената на газа в САЩ за миналата година е паднала с 32% и е достигнала двугодишен минимум, съобщава американската преса. Понижението е предизвикано от ръста в предлагането на синьото гориво. По предварителна оценка на компанията Барклис Кепитъл, през 2011 г. добивът на САЩ е нараснал с 10 % и може да се увеличи с още 4% през 2012 г.При това експертите очакват по-нататъшно понижение на цената на газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Maksim30
преди 12 години
Има грешка в заглавието - вместо "Руснаците" е изписано "Зелените" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още