IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците могат да кандидатстват по схемата за купуване на млекомати

Държавната помощ ще се прилага до 31 декември 2020 г.

15:45 | 19.05.15 г.
Земеделците могат да кандидатстват по схемата за купуване на млекомати

Фермерите могат да кандидатстват по схемата за инвестиции с цел директни доставки на храни, съобщи ДФЗ. Държавната помощ ще се прилага до 31 декември 2020 г., а бюджетът за целия период е 6 млн. лв. Заявления за кандидатстване ще се приемат до един месец преди крайния срок.

По схемата се финансира изграждането на малки търговски обекти във фермите, закупуване на млекомати за сурово мляко, основно търговско оборудване и мобилни хладилни витрини. Средства се отпускат и за директни доставки на сурово мляко, непреработен пчелен мед, яйца, малки количества месо от селскостопански птици и зайци, и за преработени храни от селскостопански животни.

Средствата се предоставят като капиталова субсидия за покриване на разходите. Максималният размер на финансовата помощ достига до 50% от приемливите разходи за инвестицията.

Инвестициите по схемата за директни доставки се осъществяват със собствени средства или с кредит, предоставен от ДФЗ. Срокът за изпълнението им е 9 месеца от датата на сключването на договора с Фонд „Земеделие”, ако не включват строително-монтажни дейности, или 18 месеца, когато се налага строителство. В случай, че стопаните предпочетат да финансират инвестициите си за директни доставки с кредит, пряко отпуснат от ДФЗ или чрез рефинансиране през търговска банка, те ще разполагат с 48 месеца за погасяването му. 

Кредитите се отпускат при годишна лихва от 5% при пряко кредитиране от Фонд „Земеделие” и 7% при рефинансиране чрез търговска банка. Максималният им размер е до 100% от приемливите разходи според вида на директните доставки. Тоест, ако например разходът за реализиране на инвестиция е в размер на 1 000 лв., по схемата за директни доставки се финансират 50%, или 500 лв., а кредитът покрива останалите 500 лв., необходими за реализиране на инвестицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още