Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Земеделците ще ползват безвъзмездно вода за поливане до 50 куб. м на денонощие

През декември ще има нов прием по схемата за държавна помощ за инвестиции в машини и оборудване в стопанствата, съобщи Десислава Танева

Земеделците ще ползват безвъзмездно вода за поливане до 50 куб. м на денонощие

Снимка: Pixabay

Регистрираните земеделски стопани ще имат право на безвъзмездно водовземане до 50 куб. м на денонощие за земеделски цели в границите на населените места. Това предлага Министерството на земеделието, храните и горите като част от стратегията за стимулиране на земеделските производители да използват собствени водоизточници за напояване.

Още по темата

За тази законодателна инициатива съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, проведено чрез видеоконферентна връзка.

Предложението е изпратено от МЗХГ до Министерство на околната среда и водите, относно подготвяните промени в Закона за водите, съобщи пресцентърът на земеделското министерство. От там напомнят, че към момента само физически лица – собственици или ползватели на недвижим имот в границите на населените места имат право на безвъзмездно водовземане.

Правото на безвъзмездно водовземане е съобразено с количествата на средните норми, необходими за напояване на полски култури, трайни насаждения и етеричномаслени култури. 

Целта на промяната е да стимулира земеделските производители към оптимално и пълно използване на други източници за напояване извън съществуващите в момента. В нея се предвижда облекчаване на административните процедури и разширяване използването на подземни и повърхностни води за напояване и други земеделски нужди.

Освобождаването от такса пък ще даде възможност на стопаните да инвестират в модернизацията и изграждането на съоръжения за водовземане и напояване, посочват от МЗХГ.

В документа се предлага увеличение на обема на водата за напояване, за която ще важи уведомителен, вместо разрешителен режим. Ще се разшири и обхватът на лицата, за които това е валидно.

Във връзка с отправено искане от страна на аграрния бранш за съдействие при осигуряване на оборотни средства в условията на създадената епидемична обстановка, министър Танева заяви, че ще бъдат разгледани възможностите на ДФ „Земеделие” за осигуряване на ресурс за такава подкрепа при гарантирането им, със съответните обезпечения.

По време на съвета стана ясно още, че през декември се очаква да се отвори прием по схемата за държавна помощ „Инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция".

Нов прием ще има заради големия интерес от страна на стопаните, като със средства по мярката те ще направят инвестиции в машини за сортиране, пакетиране и охлаждане, съхранение, както и за оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки при производството на собствена първична земеделска продукция в сектор „Растениевъдство“.

Бенефициенти по мярката са малки и средни предприятия - земеделски стопани и признати групи или организации на производители в сектор Растениевъдство. Подпомагането по нея е под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на направените инвестиции.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Вероятно е да няма други заразени от пациента с "Делта" варианта на COVID-19