IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделска асоциация предлага кампанията по директните плащания да бъде удължена

Новите правила и правното основание за нивите затруднили фермерите

17:07 | 27.04.15 г.
Земеделска асоциация предлага кампанията по директните плащания да бъде удължена

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) предлага кампанията по директни плащания 2015 да се удължи с един месец заради възникнали проблеми и да приключи на 15 юни, вместо на 15 май. 

От организацията съобщиха, че темпът на кампанията е забавен. От една страна, земеделците и администрацията са затруднени заради големия брой нови мерки и схеми по директните плащания. Отделно кампанията е утежнена от новото изискване да се доказва правно основание за обработване на нивите.

„АЗПБ подкрепя министерството за въвеждането на правното основание, но в момента, съчетано със сложността на новата Обща селскостопанска политика, прилагането му е тежко за админстрацията и бенефициентите“, заяви Таня Дъбнишка, експерт в Асоциацията. Имало и чисто технически проблеми със софтуера на земеделските служби.

Не всички земеделски производители били запознати и с процедурата за доказване на правно основание при разораване на полските пътища, срещу което дължат аренда на общината.

Председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов заяви, че очаква от агроминистерството анализ на нередностите и адекватно решение за изход от проблерматичната ситуация.

Проблемите с кампанията са обсъдени на среща на Асоциацията с министъра на земеделието Десислава Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още