IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделски производители отново на протест срещу еднодневните договори

Те настояват за по-облекчени правила по наемането на временни работници

11:44 | 19.05.16 г.
Земеделски производители отново на протест срещу еднодневните договори

Земеделски производители излизат на протест срещу еднодневните трудови договори, съобщава БНТ.

Това е втори протест на земеделските стопани, след като преди месец стопани от Пазарджишко, недоволни от въвеждането на еднодневните трудови договори, блокираха магистрала „Тракия” между Пазарджик и Пловдив.

Фермерите изтъкват същите аргументи - процедурата по сключването на договорите води до загуба на време, заради обработване на документи и внасянето им в институциите. 

Според тях сегашната процедура за наемане на временни работници е прекалено тромава и настояват за по-облекчени правила.

Междувременно парламентарната земеделска комисия вчера направи първа стъпка към облекчаване на процедурите, като прие на първо четене фермерите да могат да отлагат с до 14 дни сключването на еднодневни трудови договори. До сключването на договора работната сила ще бъде записана единствено в тефтерите на работодателите.

В законопроекта е записано, че еднодневният трудов договор може да се сключва до 14 дни от полагането на труд. Според вносителите отпадането на задължението договорът да бъде сключен в деня, в който работникът прибира реколтата, ще облекчи фермерите.

Предложението се подкрепя от Министерството на земеделието. Депутати от ГЕРБ също се застъпиха за проекта с аргумента, че розоберът вече започна и трябва да бъде намалена бюрокрацията за земеделските стопани.

Главната инспекция по труда в Пловдив тръгва на масови проверки в селското стопанство. Основното, за което се следи, е дали се наемат работници без трудови договори, като приоритетно се проверява и за наличието на еднодневни трудови договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още