Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Земеделски производители пак настояват за засилен контрол върху вноса на храни

Браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ искат заповедта на БАБХ срещу нерегламентирания внос да е постоянно действаща

Земеделски производители пак настояват за засилен контрол върху вноса на храни

Снимка: Архив Ройтерс

Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците-вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба.

Още по темата

Това пише в писмото на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ в България до земеделския министър Десислава Танева и изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков.

В него те настояват за пореден път да спре нерегламентираният внос. Земеделските производители се надяват, че ще се засили контролът по границите на влизащите в страната плодове и зеленчуци в резултат на изпълнение на заповедта на директора на БАБХ.

Те се надяват, че по този начин контролът ще осигури продукти на трапезата на българското население, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве.

Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна. Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна, посочват българските земеделци.

Според тях предприетите мерки ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят реколтата.

Под декларацията, в която се иска предприетата инициатива и заповед от БАБХ да станат постоянно действащи, стоят подписите на Съюза на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на производителите на оранжерийни продукти, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните производители.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ББР ще има нова схема за повторно кандидатстване за заеми от физически лица