Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Земеделски стопани могат да заявяват онлайн договори за 1 ден и за 4 часа

В софтуера вече са заложени съгласуваните с НАП размери на осигурителните вноски, които трябва да бъдат заплатени авансово при наемане на работници за 4 часа

Земеделски стопани могат да заявяват онлайн договори за 1 ден и за 4 часа

Снимка: Pixabay

От днес земеделските стопани могат да заявяват онлайн договори за един ден и за четири часа, съобщавата от Главна инспекция по труда (ГИТ)

Промените са в следствие актуализирана система за онлайн предоставяне, регистриране и отчитане на образците на договори по член от Кодекса на труда за наемане на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа при обработка на насажденията и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

В софтуера вече са заложени съгласуваните с НАП размери на осигурителните вноски, които трябва да бъдат заплатени авансово при наемане на работници за 4 часа. Актуализиран е и калкулаторът на системата, чрез който се изчислява размерът на сумите за осигурителни вноски и данък общ доход, които са за сметка на осигуреното лице, както и нетното възнаграждение, което трябва да му бъде изплатено.

Остава и възможността еднодневни договори да се заявяват на място в дирекцията "Инспекция по труда" по местонахождение на обработваемата площ. В Указанието за предоставяне, регистриране и отчитане на този вид договори, публикувано в сайта на ГИТ, в рубриката "За работодатели и работещи", подрубрика "Трудови правоотношения", също е отразен размерът на осигурителните вноски за 4 часа.

Еднодневните договори бяха въведени през юли 2015 г. с цел създаване на възможност за по-лесно наемане и по-голяма мобилност на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и "изсветляване" на работната сила в земеделието. Наетите по силата на този договор се осигуряват за пенсия и не губят правата си за социално подпомагане и обезщетения за безработица. Този вид договори се прекратяват с изтичането на работния ден и работодателите нямат ангажимент да регистрират сключването и прекратяването им в НАП, нито да оформят трудови книжки.

Анализ, поръчан от МТСП установи, че еднодневните договори изпълняват целта си за "изсветляване" на работната сила и за обхващане в заетост на дълготрайно безработни.

Според земеделски стопани софтуерът облекчава много администрирането на еднодневните договори, което се доказва и от увеличения интерес към тях. От началото на 2018 г. до момента ГИТ е предоставила на регистрирани земеделски производители 71 360 образци на еднодневни трудови договори. За същия период на 2017 г. предоставените договори са 46 250. Най-много еднодневни договори се използват от земеделски стопани, които обработват лозя /заявените от тях образци от началото на годината са 23 100/ и розови насаждения /20 650/.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 21 април