Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Зимният сезон не е бил успешен за българския туризъм

Чуждите туристи са намалели по ски курортите тази зима, отчете министърът на туризма

Зимният сезон не е бил успешен за българския туризъм

Снимка: Pixabay

Изминалият зимен сезон е донесъл спад за българския туризъм. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова в рамките на парламентарния блиц контрол.

Резултатите за зимен сезон 2018/2019 г. сочат задържане на нивата от предходния сезон, каза Ангелкова в отговор на депутатски въпрос и посочи, че не разполага с актуални данни, тъй като официалната статистика за зимния туризъм трябва да излезе в края на април.

Министърът цитира данни, според които за периода декември-февруари посещенията на чужденци са 1,2 милиона, като в сравнение с миналогодишния период има спад от 2,2 на сто. Налице е ръст на реализираните нощувки - с 1,6 на сто, както и увеличение на приходите с 5,9 на сто, отчете Ангелкова.

Припомняме, че очакванията на туристическото министерство в началото на зимния сезон бяха за 5% ръст на туристите по ски курортите у нас.

Очакванията на туристическия бранш бяха за 1,7 милиона чужденци, които да пристигнат в страната през зимните месеци.

Investor.bg припомня, че анализът на Министерството на туризма (МТ) от предходния сезон отчете рекорден за България ски сезон и по отношение на приходи, и като чуждестранни посещения.

За периода декември 2016 г. - март 2017 г. бяха записани над 1,4 млн. посещения на чужденци, от които 1,1 млн. са били на туристи. Приходите от тях са 745 млн. лв., което е с 18,6% над постигнатото за предходния зимен сезон. Тенденцията, която отличи изминалата туристическа зима, е леката промяна в структурата на входящия туризъм - нарастват посещенията от държави, които не са съседни на България. Като цяло се увеличиха туристите от Европа, ръстове имаше и от по-далечни пазари.

Зимен сезон 2017-та беше отбелязан на второ място по процентен растеж в броя на посещенията на чуждестранни туристи в България и на първо място по абсолютен растеж сред последните 15 зимни сезона. Налице е ръст от 19,9% при посещенията на чужденци спрямо същия период на 2016 г., което е рекорд след влизането на България в Европейския съюз (ЕС).

Данните дадоха основание да се счита, че зимният сезон на 2017 година е протекъл много успешно. Очевидно данните на този етап за тазгодишния зимен сезон сочат спад по тези показатели.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16