IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зорница Русинова е избрана за министър на труда и социалната политика

За нея гласуваха 135 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ

11:12 | 18.05.16 г.
Зорница Русинова е избрана за министър на труда и социалната политика

Зорница Русинова официално зае поста на нов социален министър. Тя бе избрана от 135 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ. 68 от БСП, ДПС и "Атака" бяха против, а 8 се въздържаха. Със същото гласуване парламентът освободи и Ивайло Калфин от министерския пост.

Депутатите направиха и структурни промени в кабинета, с които намалиха броя на вицепремиерите в правителството. След раздялата с Калфин Борисов остава с един заместник по-малко и вицетата му вече ще са три, а не четири.

Новият министър обяви три основни принципа на социалната политика, която ще води - диалог, активност и съпричастност. Русинова обеща подкрепа за по-високи доходи и за бизнеса, застъпи се за диалог и ориентиране на  социалните плащания към най-нуждаещите се. Новият министър, която досега бе зам.-министър, благодари на Ивайло Калфин за стартиралите реформи.

До рокадата в социалното министерство се стигна след като АБВ оттегли подкрепата си за управлението и извади Ивайло Калфин от кабинета. 

Премиерът Бойко Борисов не присъства на гласуването на рокадата. Русинова бе представена от заместника му Томислав Дончев. Заедно с него от името на кабинета в парламента бяха финансовият министър Владислав Горанов, военният министър Николай Ненчев, министърът на културата Вежди Рашидов, на екологията Ивелина Василева, на икономиката Божидар Лукарски, на енергетиката Теменужка Петкова и др. Самият Ивайло Калфин също присъства на гласуването в парламента.

Изборът на Русинова стана след дебати, в които БСП и ДПС разкритикуваха социалната политика на правителството.

Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че партията й няма да гласува за Русинова, защото заставането й начело на социалното министерство няма да промени нищо в социалната политика на кабинета.

"Това е най-антисоциалното правителство, нито едно друго не си е позволявало досега да замрази 14 социални плащания. Към най-уязвимите хора в България", каза тя и поиска отново предсрочни избори.

Изборът на Русинова се превърна в спор между АБВ и БСП. Нинова изрази съмнение, че ще могат да са алтернатива на самите себе си, а Кирил Цочев от АБВ се обърна към социалистите: "Ако вие се упражнявате с АБВ, ще си счупите зъбите". Хората на Първанов подкрепиха Русинова, въпреки че са опозиция, защото подкрепят политиката на Ивайло Калфин.

ГЕРБ защитиха социалната политика на кабинета. Зам.-шефката на социалната комисия в НС Светлана Ангелова изреди постигнатото и изреди намеренията. От ДПС признаха качествата на новата министърка в сферата на оперативните програми, но подложиха под въпрос възможностите й в другите сфери на социалната политика.

"Г-жа Русинова си купува фабрика на 8 септември", коментира пък независимият Георги Кадиев, който също призова за предсрочни избори.

Преди гласуването Ивайло Калфин отчете, че за 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите и най-бързо пада безработицата. Втори сме в Европа по ниска безработица след Кипър, каза Калфин.

Още политически новини четете в Dnes.bg

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още