IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зорница Русинова: Социалната политика не е само раздаване на пари

Започва програма за изграждане на детски кътове и градини, "там където хората работят"

10:38 | 09.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Зорница Русинова: Социалната политика не е само раздаване на пари

Най-добрата социална политика е тази, която помага на хората да се чувстват добре и да се реализират през работата, каза социалният министър Зорница Русинова пред "Нова телевизия". За нея социалната политика не означава само раздаване на пари, а е цялостна грижа за хората.

Тя съобщи още, че предстои увеличаване на подоходния критерий за отпускане на детските - от 350 лева до 400 лева. Така още 10 хил. семейства ще получават детски надбавки. В момента 650 хил. деца или около 450 хил. семейства получават детски надбавки.

Тя обаче посочи, че се търси решение и за други проблеми на родителите - липсата на достатъчно места в детските градини. Русинова разкри, че от следващата седмица ще започне програма за организиране на детски кътове и градини, "там където хорята работят". Средства по тази програма ще идват от "Красива България" и от ОП "Развитие на човешките ресурси".

По оперативната програма са предвидени 70 млн. лева за подобряване на условията за труд и програми за съвместяване на личния със служебния живот, посочи още Русинова. Работодателите, които предвиждат социалната придобивка за родителите, като детски кът на работното място, ще имат предимство при усвояване на средствата по тази линия.

През юли стартира и програма за подобряването на достъпната среда на публичните сгради, съобщи още социалният министър. По нея ще може да бъде кандидатствано за финансиране между 20 хил. лева и 70 хил. лева за изграждане на рампи на публичните сгради.

Общият размер на програмата е около 2 млн. лева, осигурени по "Красива България".

Русинова беше категорична, че не само доходите са важни за хората с увреждания, а и достъпната публична среда. Във връзка с протести на майки на деца с увреждания, тя посочи, че програмата за "Личен асистент" никога не е била насочена към родителите на деца с увреждания или членове на семействата им.

Майките се оплакаха от промяна в правилата при отпускане на средствата по тази програма - заплащането е само за няколко часа. Има и вариант те да бъдат лични асистенти не само на собственото си дете, а и за други деца или възрастни хора с увреждания. Причината за това са по-малкото средства по програмата.

Социалният министър обаче посочи, че парите не са по-малко. Тя допълни, че се търсят начини за отпускането на други социални придобивки за родителите на деца с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още