IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители не изключват леко повишение на цената на хляба

Очакват се високи добиви при пшеницата и ечемика

11:49 | 25.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зърнопроизводители не изключват леко повишение на цената на хляба

По-високи добиви при пшеницата и ечемика очакват зърнопроизводителите, но прогнозират и слабо повишение на цената на хляба.

Меката зима се е отразила добре на есенниците и в момента състоянието им е много добро. За ечемика и пшеницата опасността от измръзване през март и април е минимална, смята зърнопроизводителят Динко Жеков от Ямболско, цитиран от БНР.

Влагата от последните дъждове е повече от достатъчна. Позволява сега да започнем подготовката за пролетниците. При рапицата е малко по-сложна ситуацията – на места засетите семена не поникнаха през есента, но сега при топлото време се показаха, каза той.

Според Жеков цената на хляба през следващите месеци ще се задържи на същите нива, като не е изключено леко повишение.

Потреблението на бял хляб през последните години значително е намаляло, но не се забелязва повишение на консумацията на пълнозърнест хляб, показват наблюденията на хлебопроизводителите.

В края на 2013 година експерти прогнозираха, че, ако не станем свидетели на сериозни от стопанска гледна точка природни катаклизми, реколтата при основните култури от зърнения и маслен комплекс през 2014 г. ще бъде по-добра от миналогодишната.

Според анализ на Института за аграрна икономика цените на основните зърнени култури - пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица, се очаква да намалеят през следващите години, заради тенденциите, които се формират на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още