IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители се ориентират към разнообразяване на културите

Двама фермери от Добрич си поделят приза Агробизнесмен на България за 2013 г.

11:30 | 03.12.13 г.
Зърнопроизводители се ориентират към разнообразяване на културите

За Агробизнесмен на 2013 г. годината са номинирани двама земеделски производители от Добрич - Станимир Статев и синът му Недялко Статев. Те са отличени заради създадения от тях съвременна  ферма по австрийски модел. Това съобщи министърът на земеделието Димитър Греков.

Недялко Статев е бил и негов студент в Пловдив. Той е печелил и приза на фондация "Еврика" за млад фермер на България.

Фирмата на двамата земеделски производители е създадена през 1989 г. в Добрич, първоначално те внасят земеделска техника. Към момента обработват над 10 хил. ха с пшеница, царевица и рапица. Планират да работят и с други култури - тикви, боб, леща и лавандула.

Недялко Статев посочи, че в момента целта на добричката фирма е  да разполага с повече техника, за се свършва в срок работата на полето.

Благодарение на различни програми реализираме нашите планове , целта ни е да постигнем още по-интензивно земеделие, допълни той и посочи, че семейната фирма е ползвала помощта на САПАРД и ще подготвя европроекти по ПРСР 2014-2020.

Все повече млади хора искат да учат специалности с аграрна насоченост, каза Греков. Той допълни, че при кандидатстващите по мярка  млад фермер има юристи, стоматолози и лекари. Притеснителен обаче е големият брой кандидатстващи. По света целта е земеделието да бъде интензивно - в САЩ земеделците са 4-5% от населението, а в България - 20%.

У нас хората, които обработват площи от 5 000 до 10 000 ха,  са само 12. Тези, които обработват над 10 000 ха, са само 8, изтъкна министърът.

Бобът е един от най-добрите предшественици на пшеницата при редуването на култури, отбеляза Станимир Статев на въпрос защо е избрал да разнообрази производството си по този начин. В тази връзка той вметна, че за българските производители е много е трудно да издържат на китайската конкуренция при производството на боб

В института в Генерал Тошево са произвели семена само за 300 дка боб, отбеляза Станимир Статев. Там обаче са създали нов сорт боб, който директно ще се прибира с комбайн.

Протеиновият баланс във фуражите се осигурява основно от ГМО соя,  произведена най-вече в САЩ. През последните години площите със соя в България намаляват, това е тенденция и тревожен факт за цяла Европа. Затова в следващия финансов  период на ЕС това производство ще получава допълнителен процент финансиране, в сравнение с другите култури, каза Греков.

Министърът отбеляза, че засега опитните станции и институтите изостават от съвременните тенденции в земеделието. Греков припомни, че повечето семена, използвани в България, са вносни, дори на традиционни местни сортове като куртовската капия.  "Науката през последните години върви надолу - не са отделяни достатъчно средства", посочи той.

В отговор на въпрос свързан с "Напоителни системи" Греков заяви, че се обмисля разделянето на дружеството според две дейности - поддържане на основните канали и  тръбите и намирането на вода със сондажни кладенци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още