IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите се радват на добра реколта, но с ниски изкупни цени

Браншът предупреждава за фалити - голяма част от производителите продават зърното на загуба

20:35 | 09.07.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Зърнопроизводителите се радват на добра реколта, но с ниски изкупни цени

Зърнопроизводителите се радват на добра реколта, макар и проливните дъждове в последните дни да проваля жътвената кампания в отделни региони. Притесненията обаче са от изкупните цени на зърното, пише bTV.

Цената на зърното се движи около 300 - 320 лева за тон или с 30% по-ниски от миналата година, Голяма част от производителите трябва да продават на загуба.

Ниските цени изкупни цени лесно могат да бъдат обяснени - реколтата е отлична не само в България.

„Реколтата тази година в световен мащаб е много голяма, приближава около 700 милиона тона, докато минали години е била 680-690 милиона тона. Нашите съседи най-вече от Украйна и от Русия имат рекордно - два пъти по-добра реколта от миналата година и буквално сринаха цените в Черноморския басейн”, обясни Васил Симов, управител на Софийската стокова борса.

Макар че и у нас годината изглежда добра, дъждовете и градушките унищожиха част от пшеницата. Само във Великотърновско 30 на сто от реколтата е унищожена. Нападалото по земята зърно е негодно дори за фураж.
Министерската прогноза обаче е за по-добра реколта и очакванията са страната ни да произведе между 4,6-4,7 млн. тона пшеница. Пропадналите площи са много по-малко от миналата година.

По този начин 2013 година ще бъде една от най-добрите в последното десетилетие. Средният добив при пшеницата е по-голям от миналата година - около 440 кг от декар.

По данни на зърнопроизводителите в Южна България прибраните площи от пшеница надхвърлят 70%, а в Северна и Централна в зависимост от региона е ожъната от 20 до 40 на сто от пшеницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Нобел, не са важни цените - а маржовете. Ако продажна цена ти падне с 20%, но и разхода с толкова маржа ти е един и същ. Проблемите с фалитите идва когато разхода не корелира с прихода, а за това си има много фактори. А това, че нашите големи зърнчовци са се ояли с кредити то си е друго, затова се реве. А и като се замисля, всичко масово ще е за износ - големите с ниски разходи ще изнасят, малките с по-високи разходи ще го шитнат тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Нобел, много си се объркал но както и да е. През 19век цените са вървели в една посока и тя е надолу - тогава е белязано едно от най-голямото увеличение на благосъстояние - технологии, нови производства, ефективност води до спад на цените и от там разходите.В Бг селсктото стопанство е толкова неефективно и ефекетивно спрямо райноните дето се намираш - технологията и ноу хау + механизацията водят до по-малко заети в тази индустрия, но пък води и до преразпределение на към други. Това, което искаш е да им даваме едни пари за да не фалитат :D.Има си зърнени запаси, който трябва се пълнят, ако и там са фул и ние не може консумираме повече, два са начините или износ или допълнително натискаме цените на местните тържища с цел арбитражни възможности. Трети вариант ги изхвърлят. Това е пазар, като правиш повече спрямо търсенето кво да се случи?! А иначе и аз мисля в БГ няма паднат много, има си чист картел и то вертиклано интегриран....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Цялото реване на зърнарите в момента е само с една цел - да получат освен евросредства и помощ от бюджета. Едни 5 лева на декар или 120 милиона помощ. Зърното е борсова стока и не се знае ще се повиши или понижи през следващите седмици цената. При 400 кг зърно на декар и настоящата цена от 32 ст. плюс евро субсидията, зърнарите излизат на прилична печалба. Само че заради лошия мъни мениджмънт не им стигат парите. Заради силните предишни години те напомпаха балон при изкупуването на земи, някои се обуха с кредити, за да купят по-големи площи и сега им е трудно да се справят със ситуацията. И понеже им е трудно, мятат влажни погледи към държавния бюджет! Ако от юли цената на тока падне, ако цената на зърното остане в този ценови диапазон, ще ми е много чудно пък, какво ще измислят хлебарите, за да вдигнат цената на насъщния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
Русия: нов зърнен сезон рекордно ниски запаси и оптимистични прогнози за добивите.Така според водещи украински анализатори изглежда ситуацията на руския зърнен пазар в момента. Експертите от агенцията АПК-Информ акцентират, че настоящият сезон 2013/14 г. стартира с преходния запас от пшеница в размер само 2,8 млн.т, а това е минималното равнище от десет година насам. Причината за драстичния спад в наличностите от пшеница е слабата миналогодишна реколта 37,7 млн.т в сравнение с 56 млн.т ожънати през 2011 година.Въпреки рязкото намаление на добива, руското правителство не наложи ограничения на износа, който беше достатъчно агресивен (10,9 млн.т юли юни 2012/13 г.) и в крайна сметка доведе до стопяване на преходния запас.Според АПК-Информ през 2013/14 г. има всички основания да се очаква, че реколта 2013 г. ще бъде много по добра 52,1 млн. т, което е с 38,2 на сто над миналогодишния резултат. Износът на пшеница от Русия през 2013/14 г. се оценява на 15 млн. т, с 37,6% повече в сравнение с предходния сезон.Прогнозите за добиви от зърнени храни в Украйна също са много благоприятниРазчетите на АПК-Информ показват, че през 2013/14 г. реколтата от зърнени и бобени култури в страната ще възлезе на 54,1 млн. т, в това число: 23,9 млн. т царевица (+ 44% в сравнение с 2012/13 г.); 20,5 млн. т пшеница (+ 38%); 7,1 млн. т ечемик ((+ 13%) и 2,6 млн. т други култури (+ 5%). Увеличението на производството в така прогнозирания обем ще позволи на Украйна да увеличи експортния си потенциал с 25 на сто в сравнение с 2012/13 маркетингова година до 29,2 млн. тИ западните и местните анализатори са категорично. През новия сезон царевицата ще бъде водеща товарна позиция в украинския експорт 17 млн. т или 58% на сто от прогнозирания общ износ на зърнени храни през 2013/14 г. Износът на пшеница от Украйна през 2013/14 г. ще нарасне с 35 на сто в сравнение с 2012/13 г. до 9,2 млн. т.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
Глупости на търкалета . 2012 заради лошата реколта цената на пшеницата растеше от нива 300-350 лв/т. през 2011 до 400-450 лв./т. през 2012 В момента просто прави корекция и се връща до нормалната си цена . Е това не се харесва но добре че е така - поне се надявам да поукроти балона който се надига в сектора .Че и в земеделието както в строителството навремето започнаха да купуват Q7 на килограм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
И кое му е лошото? Добра година води до предлагане>търсене - по-малко от дохода ще отива за хляб. Спад на цените са равни на ръст на пок. сила от там ръст на благосъстоянието. Това, че производителите ще имат ниски изкупни цени си е следствие на пазарни правила, ако искат е по-точно до пазара да се спрат всички субсидии и тогава ще видим .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Да живее пазарът....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
И кой определяше изкупните цени или как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още