Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Китай преговаря с Русия за закупуване на петрол за стратегическите си резерви

Преговорите се водят на правителствено ниво с малко пряко участие на петролни компании, твърдят източници

Китай преговаря с Русия за закупуване на петрол за стратегическите си резерви

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се стреми да попълни стратегическите си запаси с евтин руски петрол - знак, че Пекин укрепва енергийните си връзки с Москва точно когато Европа работи за забрана на вноса заради войната в Украйна.

Пекин води дискусии с Москва за закупуване на допълнителни доставки, твърдят източници, запознати с плана, които са пожелали анонимност поради частния характер на разговорите, съобщи  Bloomberg. Суровият петрол ще се използва за попълване на стратегическите петролни резерви на Китай, а преговорите се водят на правителствено ниво с малко пряко участие на петролни компании, казва един от източниците.

Петролът поскъпна силно тази година след нахлуването на Русия в Украйна, но цената на собствения й суров петрол падна, тъй като купувачите се отдръпнаха, за да избегнат удар по репутацията си или за да не бъдат подложени на финансови санкции.

Това предоставя възможност на Китай евтино да попълни огромните си стратегически резерви, които обикновено се използват по време на извънредни ситуации или внезапни прекъсвания.

Още по темата

За да се справи с растящите цени на петрола и природния газ, Китай организира различни начини за внос на горивата, се казва в изявление на Националната комисия за развитие и реформи в четвъртък.

Външните министерства на Китай и Русия не са отговорили веднага на запитвания за коментар. Подробности за обемите или условията на потенциална сделка все още не са решени и няма гаранция, че ще бъде сключено споразумение, уточнява един от източниците.

САЩ и Великобритания поеха ангажимент да забранят вноса на руски петрол, а Европейският съюз обсъжда подобни стъпки, но суровият петрол от Русия продължава да тече към някои големи купувачи, включително Индия и Китай. За азиатските държави петролът с големи отстъпки е твърде добра възможност, за да се пропусне, което е и част от причината Китай да продължи да приема товари с произход от Иран и Венецуела.

Рафинериите в Китай продължават да купуват руски петрол след инвазията дори на фона на завръщането на Covid-19, което разрушава потреблението в най-големия вносител на "черното злато" в света. Търсенето на петрол в страната миналия месец е спаднало с 6,7% на годишна база, тъй като строгите ограничителни мерки блокираха милиони хора в домовете им. Разпространението на коронавируса ограничи по-нататъшното поскъпване на петрола, въпреки че цената на Брента все още е с над 40% по-висока от началото на годината.

Китай не разкрива публично размера на запасите си от суров петрол, но редица компании използват различни инструменти като сателити за оценка на доставките. Някои прогнозират, че страната има капацитет да съхранява над 1 млрд. барела търговски и стратегически запаси. Оценките на трети страни също показват, че напоследък доставките са се увеличили поради избухването на Covid-19.

"Все още има възможност за попълване на запасите и би било добър шанс за тях да го направят, ако могат да бъдат набавени при атрактивни търговски условия“, каза Джейн Си, старши петролен анализатор във фирмата за данни и анализи Kpler.

Kpler изчислява, че общите запаси на Китай са на ниво от 926,1 млн. барела, в сравнение с 869 млн. барела в средата на март, но все още са с 6% по-ниски от рекорда през септември 2020 г. За сравнение, американският стратегически петролен резерв има капацитет от 714 млн. барела, като в момента той съдържа около 538 млн. барела.

Китай продаде суров петрол от стратегическите си резерви миналата година в исторически ход, за да се опита да укроти цените на петрола, които нараснаха, когато големите икономики се възстановиха от пандемията. Ходът имаше краткотрайно въздействие, като само изчерпи запасите и увеличи вероятността Китай да трябва да възстанови запасите си на по-високи цени.

Скоро след тази продажба САЩ посочиха Китай заедно с други големи азиатски потребители на петрол, включително Индия и Япония, като участници в координирано освобождаване на стратегически резерви. Не е ясно дали Китай е използвал своите запаси за спешни случаи като част от тази инициатива, водена от САЩ.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
0
 
7
khao до: corner
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ние сме от руските колонии, но свободата се вижда...
1
 
3
 
6
Solar Power до: corner
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Забрави,че освен това са си въвели мораториум да не го добиват , а единствената им тръба е захранена с руски газ и единствената им рафинерия с руски петрол. Забравил си да бъдеш по конкретен :)
6
 
1
 
5
юрист до: corner
преди 1 месец
Чети, руснако, чети и млъкни, българофобе... https://....blitz.bg/goreshtite-novini/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.html '''....Ще стане ли България Дубай с проекта SUGAR: Черно море крие съкровище за 16 280 милиарда лева Само запасът от метан в газовите хидрати е равен на брутния ни вътрешен продукт за 407 години, твърдят учени Варна, България 11 Авг. 2016, 13:58 ...Оказва се например, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата НЕ Е шистовият газ, А газовите хидрати. Това се посочва и в документи на руското енергийно министерство от 2013 г. Само година след това опасенията на монополистите са на път да станат действителен факт. Газовата революция в Япония вече удари интересите на руския газов монополист в Тихоокеанския регион. Японската държавна корпорация Japan Oil, Gas & Metals National Corp (Jogmec) обяви, че първа в света е успяла да добие природен газ от ледени метанови хидрати от морското дъно. Това е станало на дълбочина от 1,3 км, от дъното на Тихия океан на 50 км от брега на остров Хонсю...."Големите компании следят внимателно и участват активно в изследванията на газовите хидрати и разработването на методики за добив - коментира в тази връзка доц. Василев. - Те са и първите, които могат да използват опит и техника за промишлена експлоатация на газовите хидрати и да увеличат печалбите си. При все това се опасявам, че в България може да има натиск и изкуствено създадени пречки, както външни, от геополитически характер, така и вътрешни - "български". Ще бъде много жалко, ако се случи така, тъй като газовите хидрати могат да направят България не само енергийно независима, но и високотехнологична и с висок научен потенциал. Защото не само добивът на метан, но и широкото приложение на иновативни хидратни технологии ще променят съществено света в близките десетилетия." ...'' А сега си затвори веднъж завинаги мръсната българофобска клеветническа уста.
7
 
2
 
4
юрист до: corner
преди 1 месец
''...Страни от 5 - тия свят да коментират световни въпроси ....'' Страна от 5тия свят е русия- твоята любима държава и Родина. БЪЛГАРИЯ обаче е МОЯТА държава и Родина и в нея има находище на газови хидрати, които се изчисляват на 407 ГОДИНИ БВП НА БЪЛГАРИЯ. Австрия например, е централноевропейска държава с висок стандарт на живот, която няма достъп до море и предимно купува газът и петролът си- защо не наричаш нея '' държава от 5тия свят'', а наричаш така България, а.... Не сте били русофилите българофоби, а- мразите и вчеРвата малка България, особено нас- българите- защото- за разлика от нашите политици, ние не ви сечем басма и открито заявяваме, че за нас БЪЛГАРИЯ Е НАД РУСИЯ...И по-леко с оппределенията за моята родна държава България, щото една руска рубла струва ПОД ДВЕ БЪЛГАРСКИ СТОТИНКИ- толкова ''велика економика'' е вашата руска економика....
4
 
7
 
3
corner до: юрист
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Има страни които изнасят петрол , .......... има страни които нито изнасят , нито внасят , защото добиват ........... има страни , които произвеждат и изнасят продукция , а внасят петрол , ........... но има и страни , които не само че нямат петрол , не само че не произвеждат нищо / теглят кредити до дупка /,че го и плащат двойно - От кои сме ние ? Страни от 5 - тия свят да коментират световни въпроси .

Още от Икономика и политика
Външният дълг на България ускори ръста си до 5,9% през април