IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Воденичаров: През последните години енергетиката се движи без цел

Опитваме се да спасим обречени проекти, а някои от технологиите са на повече от два века, смята енергийният експерт

08:18 | 28.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Воденичаров. Снимка: <em>Личен архив</em></p>

Александър Воденичаров. Снимка: Личен архив

В последните години секторът "Енергетика" се движи без цел и без посока, като опитите са да се запазят технологично остарели инсталации и обречено производство. Този коментар направи пред Investor.bg Александър Воденичаров, член на Управителния съвет на Алианса за устойчиво развитие. 

Възможностите за модернизиране на системата минава и през законодателни промени, както и през новите екологични инсталации. 

Г-н Воденичарв какво точно представляват инсталациите за биогаз?

Инсталациите за биогаз възстановяват един естествен процес, който съществува в природата, просто го контролират и ускоряват. Милиони години преди да се появят растенията и фотосинтезата атмосферата на планетата е била само метан. Целият живот тогава се е състоял от метанодишашщи бактерии – архебактерии. След като започнат да се развиват растенията, които отделят кислород, той се оказва смъртоносен за тези бактерии. Те започват да „търсят” място, където да се скрият и единственото място, където няма кислород в чист вид са клетките на растенията.

Когато живият организъм се постави в среда без кислород и при температура от 36 градуса, тези клетки излизат от летаргията ,изяждат цялата формирана биомаса и я разграждат отново на метан, въглероден диоксид и минерални вещества, които организмът е използвал да израсне – калция, фосфор, калий, натрий и т.н.

Инсталацията за биогаз имитират този процес – под земята се създават депа, с определен обем, които се подгряват. Материалът се разбърква, за да е по-интензивен процесът. В някои случаи се добавят и синтезирани бактерии, извлечени от друга биомаса, която не присъства в основната суровина. Бактериите разграждат биомасата на метан, който е енергия, и на торове – сухи или течни, зависи от вида.

Така се запазва кръговратът – торовете се връщат в земята.

Но основният продукт е метан?

Да, основното  е биогазът, в който 50-60% е метан, същият както в природния газ. Останалото е въглероден диоксид, получен при разпада.

Как може да се използва този биогаз?

Това е безплатна енергия, която дава много възможности. В момента има двигатели, които използвайки този горим газ, въртят валове – генератори и произвеждат електричество. От друга страна може да се произведе топлинна енергия или охлаждане, в зависимост от модификацията. Така топлината може да се използва за сушене или оранжерия, ако говорим за земеделието, а охлаждането – за съхранение на произведената продукция. Това е важно, защото фермите непрекъснато бракуват храни, защото нямат възможност за съхранение на продукцията. В някои случаи се стига и до бракуване на до 50% от произведеното.

Освен това има технологии за извеждане на въглеродния диоксид от биогаз и така се получава чист метан, който може да се транспортира до клиенти. Това е буквално природен газ, произведен от отпадъците във фермата или от твърдите битови отпадъци на домакинствата.

Възможно ли е по този начин биогазът да се използва и за нуждите на транспорта?

В много европейски държави все по-масово се реализират проекти и колите на градския транспорт се задвижат именно с биогаз. Така от една страна се решава въпросът за депониране на отпадъци. Така хората ползват по-евтин и чист транспорт. Общините пък спестяват парите за други проекти.

Инсталациите на биогаз имат потенциал, но има ли интерес към тях у нас?

Има постоянен интерес, но атаката, която се получи срещу сектора на възобновяемите енергийни източници заради неправилната политика при фотосоларите, изплаши много инвеститори. Те се опасяват, че не могат да разчитат на стабилност на цена, която е висока и се плаща от населението. Това е голяма грешка, която можеше да бъде избегната още от началото. Например за тези системи да се използва финансиране от екофондове или на базата на анализите, че инвестициите в тези инсталации са по-устойчиви, отколкото постоянното даване на помощи за безработни и другите постоянни разходи, които има държавата – за горива, отопление на административни сгради, държавата да беше отпуснала еднократни помощи за изграждането на системите или поне да бъдат отпуснати банкови гаранции.

Така инвеститорите щяха да бъдат задължени да продават енергията – топлинна или електрическа на атрактивни цени.

Реално при отпадъците цената на произведената електрическа енергия в инсталацията може да бъде под цената на атомната, а топлоенергията – може да бъде подарък за общините – за отопление на училища, болници и т.н.

Колко инсталации за биогаз са изградени у нас?

Около 3-4 са изградените. В момента се работи за старта на още шест проекта. За тях няма законови ограничения за присъединяване към енергийната система, въпреки мораториума за нови ВЕИ-мощности.

Какво пречи на развитието на подобни проекти?

Един от проблемите е не на място поставената Агенция за устойчиво енергийно развитие, която се намира под контрола на Министерството на икономиката и енергетиката. Именно това министерство пази интересите на големите централи – как там ще се говори за намаляване на енергийна консумация и ВЕИ, като това е против интересите на донорите. Подобна агенция трябва да бъде под шапката на Министерството на околната среда и водите, където така или иначе се събират таксите и глобите и са призвани по закон да защитават опазването на околната среда.

Изхождайки от германския опит с развитието на проекти за биогаз, те ще спомогнат за развитието на селските региони и подобрява качеството на храните и цялата икономика. От тази гледна точка бих предложил тази агенция да бъде в Министерския съвет, защото това е една политика, която много бързо би дала резултат – буквално за няколко години. Вместо да се чудим как да отворим нови работни места, това е нещо много лесно, като могат да бъдат използвани дори и средства от европейските фондове, които да насърчат това алтернативно земеделие.

Търсите ли подкрепа за необходимата промяна по отношение на агенцията?

От няколко месеца лобираме в Народното събрание за тази промяна. Обясняваме на депутатите, че със заклинания нещата не стават, ако искат да променят нещата в техните региони. Те виждат доста позитиви, защото част от работната ръка по места може да бъде насочена към тази алтернативна заетост. Политическите проблеми обаче им пречат да се концентрират върху този въпрос.

А как стоят нещата със законодателството?

По отделно взети плановете са много добри – и Закона за опазването на климата, Европейската зелена пътна карта за енергетика. Даденостите ги има и ние имаме потенциала. Ние не сме нито разпределили земята, нито изхарчили парите и може много бързо да се организира. Политиката е налице и трябва да спрем да се плашим от екологията в енергетиката. Хубавото е, че за доста от фермерите биогаз вече не е непонятна дума.

Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ако имаше (-) щях да продължа:НО, това което доказахме че е ЦЕЛ, е неопрееделима като такава /от маймунска гледна точка/, защото е извън полето на избор на маймуните, по критериите ЧРЕЗ които маймуните "мислят", ВЪВ определеното им поле на избор за даденото поле на реалността!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Привидната липса на цел, е също цел... когато има конкретен резултат, непротиворечащ на всички останали резултати, в същото поле на реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още