IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Алексиев: Сирма има потенциал за над 20% годишен ръст на продажбите

Ще сме доволни, ако след IPO-то постигнем балансирана акционерна структура от местни, чуждестранни институционални и други инвеститори, заяви той за Investor.bg

08:00 | 04.09.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев.<em> Снимка: личен архив</em></p>

Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев. Снимка: личен архив

Дълго чаканото първично публично предлагане (Initial Public Offering, или IPO) на софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД* стартира на 16 септември, като подаването на поръчки за записване на акции ще продължи 30 дни.

Сирма ще предложи на инвеститорите общо 18 491 858 броя обикновени акции, от които 16 000 000 са нови, а 2 491 858 са съществуващи акции. Номиналната стойност на дяловете е 1 лв. Определеният диапазон за емисионната стойност на акциите е от 1,20 лв. до 1,65 лв. ISIN-кодът на емисията е определен на BG1100032140.

Очакванията са на 16 октомври да стане ясна окончателната емисионна стойност на акциите, по която ще бъдат записани. IPO-то ще се счита за успешно, ако бъдат записани минимум 8 млн. акции. Ако това се случи, Сирма Груп Холдинг ще листне емисията си за търговия на БФБ до края на годината, като според предварителния график, обявен от ЕЛАНА Трейдинг, посредникът, който движи IPO-то, става дума за декември.

Броени дни преди IPO-то Investor.bg разговаря с изпълнителния директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев** относно проспекта, дейността на компанията и развитието на технологичния сектор у нас.

- Г-н Алексиев, каква част от акциите очаквате да бъдат записани от чуждестранни инвеститори?

- На този етап от публичното предлагане е прекалено рано да се правят прогнози за това колко от акциите биха били записани от чуждестранни инвеститори. Интерес към Сирма вече е демонстриран от някои от търгуващите на българския пазар чужденци, като мениджърът на емисията ЕЛАНА Трейдинг ще положи усилия да достигне до максимален брой потенциални инвеститори.

В допълнение, пропорционалният принцип на разпределение на акциите определя, че количеството акции, записани от чужденци, е функция на записаното от местните инвеститори. Бихме били доволни, ако крайният резултат е една балансирана акционерна структура от местни и чуждестранни институционални и други инвеститори.

- Къде ще бъдат инвестирани средствата от увеличението на капитала?

- Бизнес и технологично развитие. Ние ще инвестираме в доразработка на обещаващи продукти и технологии, но и в разширяване на географското ни пазарно присъствие в целия свят. За нас това IPO е първата стъпка на Сирма от голям регионален доставчик към глобална ИТ компания – имаме вече нужния опит от 25 години работа с партньори на външни пазари и за нас настъпи моментът да засилим собствените си позиции там.

- Защо дейността е съсредоточена в много дъщерни дружества, а Сирма Солюшънс АД има от своя страна дъщерно дружество в САЩ?

- Политиката на групата е да придобива дъщерни компании по секторни направления. Сирма Груп Холдинг АД сама по себе си не извършва производствена дейност, а инвестира и доразвива дружества, включително развива синергии между тях. Някои от дружествата сами по себе си са направили значими инвестиции в синхрон с индивидуалната си стратегия и някои от тях естествено са отделени като техни дъщерни дружества.

- Защо има отписани инвестиции в дъщерното Сирма Солюшънс АД и от 40,6 млн. лв. в края на 2012 г. намаляват до 35 млн. лв. към 31 март 2015 г.?

- Сирма Солюшънс АД е изкупила собствени акции в размер на 8% и ги е заплатила на Сирма Груп Холдинг АД, тъй като политиката на дружеството е в съответствие със световните тенденции в сектора - да стимулира ключови служители с участие в собствеността на дружеството, в което работят. Това е довело до намаляване на инвестициите, т. нар. „отписване“ на Сирма Груп Холдинг АД в Сирма Солюшънс АД.

- Защо самото Сирма Солюшънс АД има отписани инвестиции за 18 млн. лв., а дъщерното Онтотекст АД за 12 млн. лв., съгласно стр. 23 и стр. 24 от Регистрационния документ ?

- Отписани са инвестициите на Сирма Солюшънс АД в Сирма Ай Ти Ти АД поради продажба на акции (1,312 млн. лв.), като подробна информация относно сделката е представена в Регистрационния документ на стр. 44. Отписани са активи (права върху софтуерни модули) по придобивна стойност 16,632 млн. лв., с балансова стойност към датата на отписване 9,816 млн. лв. (за периода 2012-2014 г. разликата е от натрупани амортизации), които са рекласифицирани като активи, държани за продажба.

Държа да отбележа, че отписването на инвестиции в никакъв случай не означава бракуване, ликвидация или загуби. Отписването на инвестиции може да означава продажба, рекласифициране на нетекущи активи в текущи активи и др. В Сирма Солюшънс АД няма отписани активи, които водят до загуба на стойност или загуба в резултата на дружеството.

Същото се отнася и за Онтотекст АД – отписани са от дълготрайни активи за 11,786 млн. лв. по придобивна стойност, с балансова стойност 4,350 млн. лв. (за периода 2012-2014 г. разликата е от натрупани амортизации), които са рекласифицирани като активи, държани за продажба.

Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Виж сега... въпроса е КОЙ определя цената ( не е Пеевски)Истината на пазара е, че на никой не му пука за кода, пука му за бранда. Ако на някой му пукаше за кода, Windows Vista например щеше да има я да видим... 0 (нула) продажби. Сирма имат доста наука и вероятно наистина имат добри от научна гледна точка неща. Дали обаче някой е склонен да плати нещо за тях (Особено 69 милиона) ми е силно съмнително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
По принцип рекламираш там, където ще стигнеш до клиенти - а тяхните са основно в чужбина, нали? Акционерите не са клиенти. След IPOто ще секнат всякакви реклами
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
forexar
преди 8 години
IT продуктите са нематериално нещо :)Microsoft Windows 10 кода е доста нематериален.Google алгоритмите за търсене са нематериални.Facebook базите клиентски данни са нематериални. ...В IT бизнеса скъпото не са колите и сградите, а алгоримите, библиотеките код и данни, услугите, know how -то, програмните продукти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Moже и да не съм прав, но цялоти IPO ми се види опит да се продадат едни нематериални активи за 69 милиона лева, които ако пробват да ги продадат на пазара ,има да ги сънуват дълго време тези 69 милиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Матю Стокс
преди 8 години
А къде да рекламират - във вашия сайт ли, в някой от мутренските или сорсоидните? Когато целиш прозрачност, разчитай на Инвестор, Профит или Инфосток - това са! Останалите са изброени по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
И стадо мармоти завиват шоколад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
Pronto
преди 8 години
Като гледам как активно почнаха да рекламират на този сайт, нещо съмнително ми се види цялата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още