IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветелина Тенева: Ако човек не търси иновациите, днес бързо става неконкурентен

Основателят на The Business Institute за предизвикателствата, които бизнесът вижда в иновациите

08:18 | 20.06.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: The Business Institute</em></p>

Снимка: The Business Institute

Цветелина Тенева е основател и старши фасилитатор в The Business Institute, който организира бизнес работилници , свързани с мениджмънтa, иновациите и предприемачеството.

Професионалният път на Цветелина Тенева започва в Правителствената информационна служба, където тя е PR специалист. По-късно работи в Орбител, където последователно заема длъжностите PR, Марком мениджър и Маркетинг директор.

В качеството си на експерт в областите бизнес иновации, бизнес моделиране, стартиране на бизнес и предприемаческо мислене Тенева беше сред лекторите на Академията за иновации, която се проведе на 10 и 11 юни в Нов български университет. Какво разказа Цветелина пред Investor.bg за връзката между иновациите и бизнеса можете да прочетете тук...

Как решихте да създадете The Business Institute?

Историята е доста прозаична. Както на мен, така и на един от моите съдружници, с когото оперативно управляваме Института, бизнес обученията ни бяха хоби, докато бяхме на различни мениджърски позиции в други компании. По едно и също време и двамата се озовахме на кръстопът и решихме да превърнем хобито си в бизнес. Случи се през 2009 г., а The Business Institute като такъв стартира през 2010 г.

Дейността Ви е свързана с консултиране на компании. Какво свързва тези, които идват при Вас за съвет?

Всъщност се занимаваме с няколко различни дейности. Едната е свързана с организирането на бизнес работилници и бизнес симулации, които правим за компании или частни лица. С единия крак сме стъпили в образованието, защото имаме съвместна Mагистърска програма по иновации, предприемачество и финанси в Висшето училище по застраховане и финанси. Така да се каже сме в два свята – в корпоративния и в света на образованието.



Това, което може би обединява всичко, е, че в днешно време, ако човек не учи нови неща и ако не търси ново, промяна, иновация, много по-бързо става неконкурентен, отколкото да кажем преди пет или десет години. Това е общият мотив на всички, които идват при нас – и на студентите от магистърската програма, и на компаниите, с които работим, и на частните лица. Това е общият мотив, който ги свързва.

Какъв е профилът на компаниите, които търсят подкрепа от The Business Institute?

Това, което обединява компаниите, които идват при нас, без значение от размера им, е, че имат пред себе си предизвикателство, което досега не са преодолявали. Те припознават в нас този партньор, който ще им даде „гориво“, както метафорично го наричаме. Затова в нашата идентичност летвата за висок скок е много важен елемент и присъства в нашето лого.

Споменахте, че сте с един крак в образованието. Какво мислите за образованието в България като цяло?

Нашата мотивация да се захванем с тази дейност е свързана с неприемливо голямата дупка, която остава между образованието и реалната работа в бизнеса. Знам, че това е доста конвенционален отговор, защото много хора говорят за това и мнозина виждат този проблем. Това всъщност е прекрасно, защото означава, че има много страни, които работим за решаването на един проблем.

Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
И, да: каква точно иновация е въвело това момиче, какви пречки е преодоляло, как / с или без/ помощ, ако е получило някаква-откъде, ако не е получило - как, все пак е постъпило? Много не ми вдъхват доверие всякого рода писачи и говорячи които, ама мило и драго давайки да са сред хората, ако нямат принос - набутват се там, сред тези, които дават, и те, да коментират, да "вдъхновяват", "да мотивират" и т.н., колкото да "няма празно". Никак не ми вдъхват доверие.Обаче, ако тя или тези, които са писали по темата ни просветят и видя, че не е от типа говорители по принцип, ще си върна думите обратно и ще се извиня. Ръкавицата е хвърлена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
МЕниджмънти, фрустрации, бла-бла-блайки. Речи го "началство", "отчаяние и огорчение" - ама нЕ, щото сме Пи-Ар, а не обикновени обаснители, да го ***. *** много сложни думички , кака, много засукани.Щото, като отхвърлим качулката на засуканите думи...и лъсва едно голямо нищо. забавно, прочее, как това нищо се има за голяма работа - все пак, "the Institute е, не семейна говорилня......"Институт" от двама-трима души. Едно време, му казваха просто "отделение".Та, само на мен ли ми звучат рехаво такива приказчици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Поредната лейка, тръгнала да дава акъл, на която първата и длъжност е била ... държавна.Как се учи някой на иновации? Иновацията е нещо ново, което не го е имало до сега. Не можеш да научиш някой да измисля нови неща. Или го може или не. Не можеш да научиш някого да бъда предприемач. Можеш да го научиш на финанси, на счетоводство, на инженерство но не и на предприемачество, в това е номера. Ако можеше да се учи, нямаше да е предприемачество,И хайде стига вече с тази липса на връзка между образованието и бизнеса. Университетите не са ви СПТУ или ПУЦ, те са академични институции и се занимават с наука. Трябва да създават хора изследователи а не занаятчии. Друг е въпроса, че в БГто кьораво и сакато е магистър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още