IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димитрова: Потърпевшите се примиряват с увеличените разходи по кредити

С дела срещу банките се захващат тези със силно увеличена вноска или тези, за които спазването на закона е принципен въпрос, споделя адвокатката

08:30 | 19.09.12 г. 61
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Десислава Димитрова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Десислава Димитрова. Снимка: Личен архив

Десислава Димитрова работи като юрисконсулт в няколко банки от 2000 до 2007 г. След това до 2010 г. работи като началник Правен отдел и консултант на свободна практика, предимно по банково-правни въпроси, а от 2010 г. е адвокат към Софийска адвокатска колегия.

- Г-жо Димитрова, колко дела се водят срещу кредити на банки и колко от тях са минали на първа и съответно втора съдебна инстанция?

От публично достъпните регистри се вижда, че делата срещу банки в последните една-две години се увеличават, но техният брой не ми е известен.

Запозната съм с десетина решения на първа инстанция относно увеличени лихви. Всички са в полза на кредитополучателите. Имам информация за едно дело, по което решението е влязло в сила. Първата инстанция уважи иска, втората отмени решението, но също осъди банката, макар и на друго основание.


- Кои дела срещу кредити са с най-голям шанс за успех на кредитополучателя? Например, чу се за кредити от една банка, които са били с фиксирана лихва и банката неправилно е вдигнала лихвите, което е било оборено в съда.

Да, едностранното увеличение на договорена фиксирана лихва е неправомерно. Аналогичен случай е увеличение на лихва, която е формирана на база Юрибор и надбавка, когато Юрибор намалява. По мое мнение, а и според все още оскъдната съдебна практика по въпроса, това са очевидни нарушения на договора за кредит и е нормално и очаквано такива некоректни банкови практики да бъдат обявявани от съда за недопустими.

Проблемът с тези искове е, че те са за относително малки суми, особено при скорошно увеличение на лихвата. Воденето на дело коства време, усилия и пари, и в масовия случай потърпевшите се примиряват с увеличените разходи по кредита, особено ако увеличението на вноската не е голямо, а и предпочитат да си спестят конфликта с банката-кредитор. По мои наблюдения с дела се захващат или хора, чиито вноски са се увеличили със сериозна сума, или хора, за които спазването на договора и закона е принципен въпрос и търсят по-скоро справедливост, отколкото съществен финансов резултат.

- Срещу кои банки имате най-много искове?

През май тази година заведохме групов иск срещу Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка) по 29 кредита в швейцарски франкове, отпуснати на 25 домакинства. Претенцията ни е за надвзети суми от неправомерно увеличени лихви и курсови разлики в размер общо на 344 000 лева за периода от 2007/2008 г. до март 2012 г. Съдът раздели груповия иск на 25 отделни дела, предполагам с оглед обективност и детайлно изследване на всеки отделен случай. Очакваме насрочване на делата.

Подготвяме и внасяме и нови, вече индивидуални искове, със същия предмет и срещу същата банка.

Заехме се с т. нар. "франкови" кредити, тъй като тези кредитополучатели са най-ощетени от едновременното увеличение както на лихвите, така и на курса на швейцарския франк. Тъй като по франковите кредити банката преизчислява остатъка от главницата по актуален курс на франка, който от 2008 г. до момента се е увеличил с 40%, рефинансирането или изобщо предсрочното погасяване по тези кредити е крайно неизгодно и на практика невъзможно за кредитополучателите, т.е. те са в безизходица.

Например, ако през януари 2008 г. сте взел "франков" кредит от 100 000 лева, за да си купите жилище, със срок на погасяване 30 години, в началото вноската Ви по кредита е била около 580 лева, а към момента тя е станала 940 лева, като през 2011 г. е била и още по-висока. След като въпреки всичко сте плащал редовно вноските си повече от 4 години, към момента главницата за погасяване по кредита ще бъде около 132 000 лева. А цената на купеното с кредита жилище вече е далеч под 100 000 лева и то не може да послужи като обезпечение за рефинансиране. Използваните цифри са приблизителни, но дават обща представа за мотивите на тези кредитополучатели да търсят правата си в съда поради липсата на друга приемлива алтернатива.


- Доколко шанс за успех имат най-закъсалите кредитополучатели, а именно тези в швейцарски франкове, и в кои посоки тези кредити са оборими?

Първо, нека да уточним, че кредитополучателите по "франковите" кредити всъщност не са получили кредит в швейцарски франкове - кредитите са им изплатени в лева или евро. Съгласно бланковите договори за кредит, с швейцарски франкове се заверява блокирана сметка, до която кредитополучателят няма достъп. В същия ден банката служебно превалутира и предоставя кредита за усвояване единствено в евро или лева, без опция за получаване на франкове в брой или по банков път. Имало е отделни случаи на кредитополучатели, които са искали да усвоят кредита във франкове, но им е било отказано. Дори размерът на кредита е уговорен в договорите само като сума в евро или лева. И според закона, и според елементарната логика, длъжникът дължи връщане на това, което е получил. Според договорите за "франковите" кредити обаче получавате евро или лева, а дължите връщане на швейцарски франкове.

Кредитополучателите, разбира се, получават доходите си в лева, затова и реално плащат кредитите си в лева, но в много по-голям размер от първоначално уговорения, поради промените в обменния курс на швейцарския франк. Така на практика се оказва, че по "франковите" кредити швейцарски франкове няма. Фиктивно се използва само курсът на швейцарския франк по кредити в лева или евро, с цел преизчисляване и респективно увеличаване задължението на кредитополучателите към банката. Според нас тази практика е въведена с неравноправни клаузи в договорите за кредит и е в нарушение на националното и европейското законодателство и се надяваме съдът също да потвърди това.

На второ място по делата оспорваме законността на увеличението на лихвата по кредитите, което става факт на два пъти чрез увеличение на базовия лихвен процент на банката още през август и октомври 2008 г., непосредствено след приключване на кампанията по отпускане на "франковите" кредити при по-ниски лихви. Съгласно действащото законодателство банките имат право да увеличават едностранно лихвите по кредити, но само при условие, че това увеличение е продиктувано от обективни обстоятелства като колебания, свързани с лихвения процент на финансовия пазар, промени в размера на задължителните минимални резерви и др. подобни извън контрола на банката.

Освен това кредитополучателят трябва да има право незабавно да прекрати договора при несъгласие с увеличението, и да са спазени другите условия, въведени в националното ни законодателство с Директива 93/13/ЕИО на Съвета на Европейските общности. Очевидно случаят с оспорените франкови кредити не е такъв - договорената лихва се увеличава, докато Юрибор за швейцарски франк търпи срив, размерът на задължителните минимални резерви е намален от БНБ и няма други обекивни промени, които да обуславят необходимостта от увеличение на базовия лихвен процент. В същото време кредитополучателят не може да прекрати предсрочно договора без да заплати такса за предсрочно погасяване. Това се потвърждава и в постановените до момента съдебни решения на първа инстанция.

За България делата за увеличени лихви по банкови кредити са новост, а практика по дела относно приложимостта на швейцарския франк по "франковите" кредити все още няма. Независимо от това считам, че аргументите ни, изложени пред съда, са основателни и достатъчни за доказване, че става въпрос както за неправомерно увеличение на лихвата, така и за неприложимост на курса на швейцарския франк по кредити, отпуснати в евро или лева. Обратното би означавало затвърждаване на изключително тежкото и от финансова, и от правна гледна точка, положение на кредитополучателите по "франковите" кредити.

Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

58
rate up comment 2 rate down comment 0
sadesht banka
преди 11 години
Надвзети за четири години суми от неправомерно вдигната лихва - 9880 лвБъдещи надвзети суми за 31 години, в резултат на моментното настроение и желание за забогатяване на господата/госпожите банкери - не ми се мисли колко лв.Разходи за адвокат за първа инстанция - около 600 лв. Както и да въртиш сметките , по добре да рискуваш с търсене на права в съда, отколкото да търпиш и живееш в постоянен страх, колко ще ти бъде следващата вноска по кредита... Още повече, че шансовете да осъдиш банка стават все по-големи. Аз лично знам за поне 5 дела. Ако някои иска съдебни решения мога да му пратя на имейл :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Д. Димитрова: Потърпевшите се примиряват с увеличените разходи по кредити"ТАРИФА ЗА МИНИМАЛНИТЕ РАЗМЕРИ НА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ, СЪГЛАСНО НАРЕДБА 1 НА ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТЧл. 1. Размерът на възнаграждението за оказваната от адвоката правна помощ се определя по СВОБОДНО договаряне въз основа на писмен договор с клиента, но НЕ МОЖЕ да бъде по-малък от определения в тази наредба МИНИМАЛЕН размер за съответния вид помощ..........Чл. 6. Възнагражденията за съвет, справка, изготвяне на книжа и договори са следните:1. (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за устен съвет и справка в съдебни и административни места и др. - 20 лв. / "Здравей " " Здрасти" "Съветвам те, да се обърнеш към "X" инстанция" "дай 20 лв" /.............Като се зачете надолу по тарифата човек, лесно може да се отгатне на кого се полага и на кого не му се полага правна помощ. :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Д. Димитрова: Потърпевшите се примиряват с увеличените разходи по кредити"Ами де ще идат, че няма да се примирят!!!? :D Хората занимаващи се с ПРАВО, господата, госпожиците и госпожите Юристи, да не се правят на ощипани моми! Та нали затова ограничиха достъпа на гражданите до юридически услуги!!!? :D.. Компаниите са си платили на законотворците за стригането на овцете и сега е логично да си ги стрижат. :D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
"Ама балъка вижда цифра и си вика "еее, голяма далавера". На ви ся." изключително елементарно мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 4
madcow
преди 11 години
Девет милиона мишлета ...Впрочем много ясно, че банката е знаела че курса ще се промени - разликата в лихвите е точно равно на очакваната промяна на курса. Ама балъка вижда цифра и си вика "еее, голяма далавера". На ви ся.А за лихвите се разбрахме, там проблемът е, че договорът е неясен и банката прави каквото си иска, и това трябва да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
ама точно затова иде реч. Защо ще превалутираш?! Точно в Чейнджа кешираш загубата. Идеята е че ако си взел франков кредит, може да имаш бизнес с Швейцарски фирми или роднини или гурбет(т.е. имаш шв. франкове). Само че Банката иска ЛЕВОВЕ по КРЕДИТ С ФРАНКОВЕ?! Или тя си иска печалбата на СХЕМАТА, която е измислила. Идеята е че ако е дала ФРАНКОВЕ и си ПЛАЩАШ във ФРАНКОВЕ няма проблеми. Точно както са животозастраховките(повечето са валутни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
не не, ясно е че Банките са си като акула в океана. Разликата между океанския свят и човешкия е ЗАКОНА. Така че ще следя с интерес БГ СЪДА какво ще отсъди. Във всеки случай не е нормално да си купиш автомобил за 100 000 лв и да имаш примерно 5 г. гаранция, пробег гарантиран и тн, а да си вземеш банков продукт, да договориш условия и още на следващия месец да те ОБЕСЯТ ЗАКОННО. Това е абсурд. ПРОПУСК на Банката и на Държавата е че е допуснала подобен продукт на пазара, който носи ГОЛЯМА ОПАСНОСТ за финансите на едно семейство. Точно както е с храните, напитките и тн. С една дума за всички има правила, но не и за продуктите на Банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Пресен пример! В известна верига за ел. техника на една позната и предложили ТВ на изплащане БЕЗ лихва. 100 лв. Мъжа и си дал данните,като дори си мислел, че няма да го одобрят, защото не работи в БГ и не плаща осигуровки тук. Веднага го одобрили. Когато консултантката донесла договора с чупене на ръце и треперещ глас им обеснила, че нямало лихва ама всъщност за всеки месец има такса застраховка. Т.Е. всеки месец трябва да внася 7 лв застраховка. 100 лв ТВ + 6 месеца такса застраховка - 142 лв. Няма лихва, чиста работа. Представи си го сега за жилищен кредит за 30 години срок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Не разбираш ли бе човек. Това е пропаганда. 90% от случаите хората гледат изгодното. Банките, рекламите, консултантите те убеждават, че и изгодно. Не клиента си мисли, че прецаква другите. Кредиторите му обесняват колко е изгодно с ясната цел, че го вкарат в капан. Ти разбираш ли от производство на мебели? От ел. система? От ВиК? От производство на коли? Писане на книги? Правене на бира? Клиента трябва ли да разбира от всичко това, само и само да отиде до бакалията да си напазарува? Пак казвам кредита е МАСОВО рекламирана стока един вид пропаганда. И хората се хващат защото имат доверие, а не защотото нямат доверие и се мъчат да прецакат банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
temp
преди 11 години
А относно заплатата ....Това стана популярен лаф в последните 2-3 години, преди 5 оше не беше измислена тази фраза ;)Сега в нея се използват лева/евро. Сигурна съм че ако падне валутния борд ... набързо ще се пренапише в по-изгодния вариант - лева или евро ... И пак ще се спряга - абе ти що не мисли че валутният борд може да падне?! Ето сего като си мислеше че можеш да се правиш на тарикат с тези лева/евро ....Така че мили ми bree van de kamp, пост експерти ти не уважавам - лесно е да бъдеш такъв, както и такъв платен от банка :) Сполай на всички такива, но извиниме нито са професионалисти, нито нищо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още