IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивона Срока: Борсата във Варшава е идеална за перспективните емитенти

Листване в Полша е по-изгодно и ефективно за регионалните компании спрямо листване в Лондон и Франкфурт, казва изп. директор на Полския депозитар

08:15 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ивона Срока. Снимка: Личен архив
Ивона Срока. Снимка: Личен архив

Ивона Срока е президент и изпълнителен директор на Полския депозитар. Притежава докторска степен по икономика, а от 2000 до средата на 2009 година е заемала различни ръководни постове във Варшавската фондова борса.

- Каква е основната причина да създадете връзките с българския пазар точно в този момент. Да не би сега компаниите от България да са по-атрактивни, отколкото са били например преди една година?

Има две причини за това, че сега успяхме да направим необходимите връзки. На първо място, освен че полският пазар е най-големият в региона, той е и единственият в цяла Европа, който не страда от рецесията, предизвикана от глобалната криза. Това прави пазарът доста атрактивен като място за листване на емисии от регионални компании, основният пазар на които е засегнат от спад на активността на инвеститорите – именно такъв е случаят с България.

Втората причина са промените в българските регулации на пазара на ценни книжа, който сега позволява по-лесно създаване на връзките за двойно листване на компаниите.

- Има ли вече заявен интерес от страна на българска компания за двойно листване във Варшава?

Намерения има от една фармацевтична компания (Софарма, бел. ред.) – сектор, който е представен доста слабо във Варшава, така че очакваме към нея да има интерес от инвеститорите, които търсят диверсификация.

- Полският депозитар е създал връзки, позволяващи двойното листване на компании от 11 държави. Колко дружества са се възползвали от тази възможност?

Общо 18 чуждестранни компании, за листването на които са били необходими връзките с друга държава, са пуснали емисиите си на варшавската борса. От тях само една е листната единствено при нас, а не на две или три борси.

- Разкажете ни за търговията с чужди компании. Да вземем за пример унгарската компания MOL, която е листната в Унгария и в Полша. Какъв е обемът на търговия във Варшава в сравнение с обема на борсата в Будапеща?

Във Варшава се търгуват средно 10 на сто от акциите на чуждите компании. В случая на MOL – оборотът е 36,5 млн. евро, което представлява едва 0,16 на сто от целия оборот с акции на компанията. MOL обаче е екстремум, тъй като при много други компании изтъргуваните във Варшава акции са около 30 на сто от целия оборот с тях.

Ако се вгледате внимателно ще видите, че изтъргуваният оборот с някои от чуждите компании във Варшава е 2-3 пъти по-висок от това, което се търгува на основния им пазар. Такива са случаите с търгуваната във Франкфурт компания ВМР и с листнатата в Лондон Plaza Centres.

- Какви са ползите от двойното листване във Варшава. Защо компаниите трябва да изберат полския пазар пред Лондон или Франкфурт например?

Има много причини, за да бъдем предпочитани. Варшава е динамично развиващ се пазар, с най-голям брой IPO-та за последните години в континентална Европа, като на целия континент ни изпреварва само Лондон.

Това показва, че на варшавския пазар има търсене на ценни книжа от страна на инвеститорите. При това не само от страна на институционалните инвеститорите, каквито са фондовете, за които местното данъчно облагане и конкурентни правила за инвестиции служат като стимул за инвестиции в чуждестранни акции, листнати във Варшава.

Около 1/3 от всички акции, търгувани във Варшава, са чуждестранни. За много компании от региона листването във Франкфурт или Лондон би било доста престижно, но често пъти търсенето на техните акции се стопява в огромното море от други емисии, особено при листването на местни индустриални гиганти.

Във Варшава подобни компании не биха били толкова анонимни, а и листването не би било толкова скъпо. Ние предлагаме видимост, ликвидност, ефективност на разходите и голяма инвеститорска база – точно тези предимства, от които перспективните емитенти се нуждаят.

- Колко лесна е търговията с чуждите емисии, листнати в Полша. Еднакви ли са правата на акционерите, които купуват акциите от Варшава в сравнение с тези на останалите акционери?

Да се търгуват акции в Полша е доста лесно. Връзките между полския депозитар и чуждите депозитари трябва да осигурява гладкия трансфер на акциите между двата пазара. При двойните листвания е важно да уточним, че ние говорим за търговия с акции, не с депозитарни разписки. Търгува се с абсолютно еднакви акции, с еднакъв идентификационен номер (ISIN) и на двата пазара.

Тъй като акциите са еднакви, принадлежащите им права са еднакви за всички акционери без значение от това, къде са придобити. Освен това полският депозитар гарантира, че корпоративни събития като дивиденти, общи събрания и всякакви други права са абсолютно еднакви за всички акционери.

- Прилагате ли някаква различна регулация за чуждите компании? Трябва ли например отчетите за дейността да се предават на полски език или да се спазват специфични счетоводни стандарти?

За чуждите компании няма никакви специални изисквания. Емитентите могат да изготвят отчетите си на английски или на полски. Счетоводните правила пък са Международните счетоводни стандарти на ЕС, така че няма нищо необичайно.

- Коя е следващата ви дестинация за създаване на връзки за търговия?

Част от стратегията на полския депозитар е да помага на борсата във Варшава в преследването на заложената цел за превръщането й в регионален финансов център. Това означава, че търсим възможности за създаване на връзки с няколко пазара – регионални и международни. Водим се и от това в кои държави е заявен интерес за листване във Варшава.

В момента работим по създаването на връзки с Канада и Румъния.

- Големият печеливш от политиката на полския депозитар е борсата във Варшава. Работите ли заедно с нея или преследвате собствена стратегия по създаване на необходимите връзки?

Депозитарят работи в тясно сътрудничество с борсата на много нива. Полската борса е един от основните акционери в депозитаря, така че целите ни са общи в много направления. От своя страна, борсата подкрепя намеренията ни за свързване с други пазари, така че може да се каже, че действията ни са съвместен бизнес проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още