IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Чолаков: Има спад в застраховките „Каско“ и имущество за втора поредна година

Регистрираме леко понижение в общозастрахователния пазар и малък ръст в животозастраховането, заявява зам.-председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи

15:09 | 14.11.11 г. 2
<p>
	Коста Чолаков, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи Снимка: Личен архив</p>

Коста Чолаков, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи Снимка: Личен архив

Коста Чолаков е роден на 17 юли 1972 г. в град Сливен. Завършва английска гимназия „Захари Стоянов” в същия град. От 1992 г. до 1996 г. следва „Икономически и правни изследвания в Университет „Аристотел” в Солун, Гърция. През 1997 г. завършва Queen Mary & Westfield College към Лондонския университет, специалност „Банково и финансово право”. Има множество квалификационни курсове.

Започва трудовия си опит с юридическа практика в правна кантора Dimitris Garoufas в Солун, Гърция, а през 1999 г. вече е стажант в отдели „Подписвачи” и „Щети” в „Интерамерикан” в Солун.  До 2001 г. е мениджър „Управление на щети” в „Интерамерикан България” ЗЕАД. От 2001 г. е изпълнителен директор  на „Интерамерикан България” ЗЕАД и „Интерамерикан България Животозастраховане” ЕАД. Заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Какво е състоянието на застрахователния пазар у нас, какви са предизвикателствата и каква ще е следващата година за сектора са част от темите на разговора ни с Коста Чолаков.

- Г-н Чолаков, какво е състоянието на застрахователния пазар към момента?

Смятам, че състоянието е сравнително добро. Казвам сравнително, имайки предвид цялостната обстановка в икономиката - има лек спад в общозастрахователния пазар и малък ръст в животозастраховането. Няма сериозен спад, което е добре на фона на цялостната обстановка в страната. Секторът си има своите проблеми и предизвикателства, но като цяло заради промените и завишените изисквания за резерви от Комисията за финансов надзор (КФН), не би трябвало да имаме притеснения.

- Какви са рисковете и предизвикателствата пред сектора?

Преди всичко трябва да преодолеем тази ситуация, в която икономиката не отчита очакваните и желани ръстове. Ние, като сектор от сферата на услугите, сме пряко зависими от развитието на останалите сектори на икономиката. Вече за втора поредна година наблюдаваме спад в застраховките „Каско“ и имуществено застраховане. Те са в пряка зависимост от развитието на икономиката - спаднаха продажбите на автомобили, банките не кредитират, а имущественото застраховане беше доста зависимо от това, защото за съжаление гражданите все още нямат достатъчна активност в доброволно застраховане на имуществото си. Тези няколко неща, които се случват в икономиката, пряко влияят на нашия бизнес и ние трябва да търсим начини да ги преодоляваме.

В животозастраховането също гражданите на са толкова активни. Явно всеки е притиснат от кризата и трудно се инвестират пари в такива продукти, но е позитивно, че там все пак има малък ръст, въпреки че ни се иска ръстът да е много по-голям.

В застраховката „Гражданска отговорност“ срещаме редица предизвикателства, като завишаващите се по размер щети от чужбина. Тази година работихме и по въвеждането на Централизираната информационна система към Гаранционния фонд.

- Бързо ли стана въвеждането на информационната система и има ли някакви затруднения към този момент?

Информационната система работи в рамките на очакваното качество и отговаря на нашите очаквания. Всички компании се справиха с това предизвикателство, някъде с малко забавяне, но това е логично, защото сроковете на бяха особено дълги.

Сега нямаме проблеми със системата. За нас тя е много важна стъпка в подобряване на контрола по сключване на застраховка „Гражданска отговорност“. Сигурни сме, че това ще помогне за избягването на редица рискове, които имаше около начина, по който се сключваше тази застраховка, и разбира се, тя е много важна стъпка за въвеждане на системата бонус-малус. За нас това е много важна промяна на пазара, дълго желана и очаквана от болшинството от играчите.

- Може ли да очакваме системата бонус-малус да бъде въведена до края на следващата година?

Не бих могъл да коментирам. Това трябва да питате Комисията за финансов надзор.

Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
g5kov
преди 12 години
Недоумявам с тази позиция на шеф на застрахователна фирма и особено зам.-председател на АБЗ, да обяснява как едни не плащали след първата вноска по ГО и всички останали поемали този разход. Нали точно от такива следва да лобират и защитават съвестните си клиенти и принудят правителството да осъществява контрол и санкционира жестоко, подобни недобросъвестни хитреци. После имало спад, а грешките са винаги извън сектора и в международното положение, но не и в "професионализма" на бранша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
kalashnikof
преди 12 години
Застраховането в България е рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още