Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

К. Крал: В CEZ Group не спираме да мислим за бъдещето си в България

Компанията е получила оферти от потенциални инвеститори, но не се отказва от плановете си за иновации в мрежата, твърди регионалният мениджър

К. Крал: В CEZ Group не спираме да мислим за бъдещето си в България

Карел Крал. Снимка: Личен архив

През последните месеца няколко инвеститора изразиха интерес към активите на CEZ Group в България. Но компанията съвсем не се отказва от плановете за развитие на бизнеса си тук и през тази година инвестициите в мрежата се увеличават, разказа регионалният мениджър на чешката компания за България Карел Крал пред Investor.bg.

С него разговаряме и за приоритетите на ЧЕЗ България и предизвикателствата, пред които е изправен българският енергиен сектор.

- Г-н Крал, CEZ Group официално съобщи за инвеститорски интерес към активите на групата в България. Какви са плановете на компанията за България?

- Наистина, мажоритарните акционери получиха писма за интерес от инвеститори и ръководството на Групата взе решение да бъде проучено какво са готови да предложат. Ние сме публична компания - и тук, и в Чехия, затова имаме задължение да съобщим за проявения интерес. Такава информация може да повлияе върху цената на акциите и поради това беше направено официалното съобщение. Към момента това не означава, че има решение за продажба - до голяма степен то ще зависи от офертите, които получим.

Това ни поставя в много интересна ситуация в България, защото паралелно с коментарите, че напускаме страната, ние си вършим работата, както обикновено - изпълняваме своите инвестиционни планове, работим за подобряване на качеството на услугите за нашите клиенти, обмисляме нови проекти и нови бизнес възможности. Ние не спираме развитието си в страната, не спираме да мислим за бъдещето си в България.

Независимо от факта, че не можем да кажем, че регулаторната рамка е „вече стандартна“, през изминалите месеци наблюдавахме известно подобрение. Надяваме се наистина регулаторът да продължи в тази посока и да „изправи“ стари решения, като установи регулаторна рамка по европейски стандарти.

- Можете ли да споделите малко повече подробности за офертите, които получихте?

- Процесът се управлява директно от централата ни в Прага и не мога да коментирам нито колко оферти имаме, нито от кого са изпратени и на какъв етап е процедурата.

- Какви промени можем да очакваме от ЧЕЗ България през тази година?

- Не мисля, че можем да говорим за някакви значителни промени, но има няколко неща, които ще се случат. На първо място това е инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение България. През тази година имаме доста амбициозни планове - за развитието на мрежата ще инвестираме 130 млн. лева. Това е значително увеличение спрямо 2016 година, когато инвестициите ни бяха в размер на 90 млн. лева.

- Какви ще бъдат приоритетите във вашата инвестиционна програма за мрежата през тази година?

- На дневен ред е изкупуването на съоръжения и се надявам процесът да приключи през 2017 година. За изкупуването обаче трябва да бъдат изпълнени три условия - разрешение от регулатора, да имаме необходимите средства и необходимите документи от самите собственици на съоръженията. Имаме решение от регулатора и нужното финансиране, благодарение на заема от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), изтеглен в края на миналата година. Съществува, обаче, известно забавяне по отношение на документацията за съоръженията - някои от собствениците не могат да предоставят всички необходими документи.

На второ място в инвестиционните планове на ЧЕЗ Разпределение са "обичайните дейности" по подобряване на качеството на доставките, повишаването на капацитета на мрежата и новите връзки. Тук продължаваме да увеличаваме инвестициите, за да намалим разходите на мрежата и да намалим загубите от кражби. В ход е процесът по изнасяне на електромерите на границите на имотите.

Този зимен сезон показа, че инвестициите от последните години се отплащат - въпреки някои аварии, включително и на съоръжения на трети страни, ние успяхме да се справим без сериозни проблеми и да покрием увеличеното потребление.Официално бе съобщено, че потреблението достигна своя 20-годишен максимум. Някой може и да каже, че сме били късметлии спрямо другите електроснабдителни и електроразпределителни дружества, но според мен не става дума само за късмет, а и за сериозна подготовка. Късмет обикновено има този, който е подготвен.

Част от инвестиционната ни програма през тази година ще е насочена и към новите технологии. Стартираме проект за поставяне на електромери с дистанционен отчет и подготвяме обществена поръчка за доставка на такива измервателни уреди. Надявам се до края на годината да стартираме пилотен проект с електромери с дистанционен отчет и това да бъде част от дългосрочното ни развитие в следващите 4-5 години.

- Какви планове имате за другите компании в групата?

- Разбира се, разглеждаме възможностите за развитие и на другата част от нашия бизнес. Основно анализираме потенциала за ръст и в другите области, като например как да бъдем по-атрактивни за нашите клиенти и да подобрим услугите си - начина за комуникация с клиентите си, електронни фактури и т.н. , да предложим комплексна услуга за нашите клиенти.

Преди няколко години тествахме предлагането на нови комплексни услуги за нашите клиенти в Чехия - осветление, отопление и климатизация, което даде много добри резултати и искаме да го приложим и на други пазари, на които работим. Сега анализираме пазара и на други места, където имаме дейност, включително в България за потенциала на тази идея.

- Какви предизвикателства очаквате през 2017 година?

- Те са няколко и на първо място това е пълната либерализация на електроенергийния пазар. Вярвам, че свободният пазар, прозрачността и конкурентната среда са най-доброто за стабилизирането на сектора. Регулаторът ще се грижи за естествените монополи – пренос и разпределение, но останалите услуги трябва да бъдат изцяло конкурентни. Според мен голямото предизвикателство е работата на енергийната борса. В момента на нея се търгува по схемата ден напред и с дългосрочни договори. Следващата стъпка ще е търговия в рамките на деня, но въпросът е да бъде осигурена ликвидност.

България трябва да се обедини с енергийните пазари на съседните страни. Това ще повиши и прозрачността, и ликвидността, а за страната ще означава и по-изгодна цена.

Още по темата

Енергийният регулатор трябва най-накрая да премахне кръстосаното субсидиране между битовите и индустриалните потребители. До голяма степен този проблем е преодолян, но трябва да бъде решен напълно, за да заработи либерализацията на енергийния пазар.

Но това, което е най-важното за всеки инвеститор, не само за тези в енергийната сфера, е стабилността и прозрачността по отношение на регулациите и законодателството. Надявам се, че това ще се подобри в близко бъдеще. Ясно е, че не е най-доброто положение за бизнеса липсата на работещ парламент при положение, че са нужни законодателни промени.

- Световната банка вече представи своя доклад за пълната либерализация на енергийния пазар...

- Да, и тепърва предстои общественото обсъждане на предложенията и ние сме готови да споделим своя опит за либерализацията, който натрупахме на другите пазари, на които участваме.

Очаквайте продължение на интервюто за новите технологии в енергетиката и икономически обосновано ли е строителство на традиционни централи.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 3 години
Фамилията на този е твърде лошо символична за България.
1
 
8
 
4
comet до: Alee
преди 3 години
Няма профилна снимка
"When you can not beat them join them!"
Мъдро звучи, когато шансовете са 50 на 50. Но при шанс 0.001 (да те допуснат) към 99.999 (да не те допуснат) е обречено заробващо поведение (в най-добрият случай водещо до еничарство).
1
 
13
 
3
888 до: michaelis12
преди 3 години
Няма профилна снимка
Обаче веднага облъчените и назначени "капиталисти" обясняват, че държавата е лош стопанин,а на практика какво се оказва , че средно за Германия държавната собственост в предприятията е около 50%.
1
 
11
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
3
 
12
 
1
преди 3 години
Естествено. Такава лапачка пада.

Още от Имената на бизнеса
Иван Манев: Нужни са законови промени, които да улеснят финансирането на стартъп